Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακροδεξιοί και ΕΥΠ

Τρεις μήνες πριν το επεισόδιο της Επισκοπής, στις 29 Δεκέμβρη του 1993, η ακροδεξιά εφημερίδα "Στόχος" κάτω από τον τίτλο: "Ολες οι μονάδες των αλβανικών κατοχικών στρατευμάτων κάτω από το άγρυπνο μάτι των ελληνικών ομάδων ανταρτών", περιέχεται η ακόλουθη προφητική περικοπή: "Η στιγμή των χτυπημάτων πλησιάζει, αλλά φυσικά δεν είναι δυνατόν να γράψουμε τίποτα... ". Στις 14 Απρίλη του 1994, τέσσερις δηλαδή μέρες μετά την επίθεση, κάτω από τον τίτλο: "Πανικός στα Τίρανα από το γερό χτύπημα", η ίδια εφημερίδα κυκλοφορεί με μία φωτογραφία με όπλα που αποδίδονται "σε ομάδες του απελευθερωτικού στρατού στη Βόρειο Ηπειρο", οι οποίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οργανώθηκαν με τη συμπαράσταση της εφημερίδας.

Σύμφωνα με μαρτυρία του διοικητή της ΕΥΠ, Λ. Βασιλικόπουλου,στην υπηρεσία του είχε φτάσει αξιόπιστος πληροφορία ότι ο Γ. Αναστασούλης μαζί με κάποιον Αγγελο,αγνώστου επωνύμου, "Βορειοηπειρώτη", είχαν αναπτύξει υπερβολική δραστηριότητα στο χώρο της "Βορείου Ηπείρου", εφέροντο δε ως ικανοί να αναλάβουν δράση ακόμη και με όπλα στο χώρο αυτό.

Ο Αναστασούλης δούλευε στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας "Τελεστέτ" αφού είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο Αμερικάνικο Κολέγιο του Πύργου Αθηνών. Ηταν μέλος της "Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου", δίδασκε αγγλικά στην "Ενωση Χειμαριωτών", επισκεπτόταν συχνά τη Ν. Αλβανία και μετείχε ενεργά στις "εθνικοπολιτιστικές εκδηλώσεις" μαζί με τον Καρβέλα, όπου και γνωρίστηκαν με τους έξι συλληφθέντες "βορειοηπειρώτες".

Ο Καρβέλας είχε διασυνδέσεις με ακροδεξιούς κύκλους, είχε μάλιστα επισκεφτεί το δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο στις Fυλακές Κορυδαλλού. Η εταιρία στην οποία ανήκε το φορτηγάκι που συνελήφθη να οδηγεί στο Δελβινάκι είχε τη χαρακτηριστική επωνυμία: "ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ".

Ο Αγγελος Κοκαβέσης, ο άγνωστος προφανώς Αγγελος της ΕΥΠ, όπως και ο θείος του Αντρέας Κοκαβέσης, στο κτήμα του οποίου βρέθηκαν τα όπλα, ήταν συγγενείς με τον ιδρυτή της "ΜΑΒΗ" του 1942, Αθ. Κοκαβέση. Και οι δύο επισκέπτονταν συχνά τη Ν. Αλβανία με τους "βορειοηπειρωτικούς" συλλόγους.

Τα τελευταία χρόνια πολλά γνωστά ακροδεξιά στοιχεία είχαν δραστηριοποιηθεί μέσα από το Ιδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, με έδρα τα Γιάννινα και το τοπικό παράρτημα του Ιδρύματος Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών σε συνεργασία με το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ, ιδιαίτερα την περίοδο 1991 - 1993. Ο πρώην βουλευτής στην Αλβανία και στέλεχος τότε του κόμματος της Ομόνοιας, Π. Μπάρκας,είχε δηλώσει σχετικά ότι οι 7 συλληφθέντες έχουν την κάλυψη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και είχε καταγγείλει συνέργεια της ΕΥΠ στο επεισόδιο της Επισκοπής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ