Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ:
"Η Ταϊβάν δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΟΗΕ"

ΠΕΚΙΝΟ. -

Η Ταϊβάν επ' ουδενί μπορεί να εισέλθει στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας. Δεν πρόκειται για τη δήλωση κάποιου Κινέζου αξιωματούχου, από εκείνες που τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν "προκλητικές" ή "απειλητικές". Πρόκειται, "απλώς", για τη χτεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος φάνηκε να αποδίδει τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι...

Ο Γκάλι εμφανίστηκε, μετά τις συνομιλίες που είχε με πολυάριθμους αξιωματούχους κατά την πενθήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, πεπεισμένος ότι η κινεζική ηγεσία "έχει την πολιτική βούληση να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο".

Ο Μπούτρος Γκάλι υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ καθόρισε το - ισχύον - καθεστώς Κίνας και Ταϊβάν, το 1971, χρονιά κατά την οποία η Κίνα κατέλαβε μια θέση στον Οργανισμό και κατέστη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως τότε, τη θέση κατείχε η κυβέρνηση του κόμματος των Εθνικιστών της Ταϊβάν.

"Δεν μπορεί ο ΟΗΕ να δεχτεί ένα μέλος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας - και η Κίνα διαθέτει τη δυνατότητα άσκησης βέτο", πρόσθεσε ο Γκάλι.

Πιθανότητες επανέντασης...

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας δεν είναι διόλου απίθανο να χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς την ανακοίνωση Αμερικανού αξιωματούχου, περί πρόσκλησης του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι, ακολούθησε η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζέσε Χελμς, είχε δηλώσει προχτές, σε συνέντευξη Τύπου, πριν την εισήγησή του για την αμερικανική πολιτική στην Ασία, ότι θα προσκαλέσει τον Λι στις ΗΠΑ, και ότι "(...) ελπίζω ότι την πρόσκληση θα συνυπογράψουν πολλοί ακόμη".

Και, χτες, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε ανάλογα. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την "αποφασιστική αντίθεση" της ηγεσίας και του λαού της χώρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νέες ασκήσεις

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, αναφέρει μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Τάι - Πέι, συνεχίζονται, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις ασκήσεις παίρνουν μέρος 180.000 στρατιώτες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στις επαρχίες Φουτζιάν και Γκουαντόνγκ.

Στις προηγούμενες ασκήσεις, είχαν λάβει μέρος 800.000 Κινέζοι στρατιώτες...

Ευρωπαϊκή "καταδίκη" ...ενόψει

"Μέσα στις επόμενες μέρες", πιθανότατα, θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μια απόφαση "καταδίκης" της Κίνας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Εβρέ ντε Σαρέτ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει αρχίσει από την περασμένη χρονιά διάλογο με την Κίνα για το θέμα, επιχειρεί να υιοθετηθεί και από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ψήφισμα, με το οποίο θα καταδικάζονται οι παραβιάσεις της ελευθερίας στην Κίνα, χωρίς μέχρι στιγμής να το έχει καταφέρει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ