Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ασίκικο τραγούδι

Με τη σκέψη στον ποιητή που έφυγε, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, στο "Στούντιο Νεφέλη" στο Θησείο, έγινε προχτές το βράδυ η πρώτη ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του δίσκου "Ασίκικο Πουλάκη" του Μίκη Θεοδωράκη."Της αγάπης αίματα με πορφύρωσαν" και ο Βασίλης Λέκκας άνοιξε τη βραδιά με ένα κομμάτι από το "Αξιον Εστί". "Μακρινή Μητέρα Ρόδο μου Αμάραντο, Αθάνατο" και ο Μ. Θεοδωράκης έκλεισε τη βραδιά μνημονεύοντας τον ποιητή.

"Ασίκικο τραγούδι, γαρύφαλλο πληγή, ένας λυγμός σε γέννησε κι έγινες κραυγή"... Ο μουσικός λόγος του Μίκη Θεοδωράκη αγκάλιασε προχτές το βράδυ όσους βρέθηκαν (και ήταν πολλοί) στο "Στούντιο Νεφέλη". Προσφέροντας ένα "ταξίδι" στη μνήμη, στο ρυθμό - χορό της δικής του φαντασίας, τον Ασίκικο. Το χορό "για Ασίκηδες, για Λεβέντες", που παντρεμένος με τους Δρόμους οδηγεί στα παράλια της Μικρασίας, τον τόπο, τη ρίζα της μητέρας του συνθέτη.

Τα τραγούδια, που γεννήθηκαν από τη συνάντηση αυτού του ρυθμού με το στίχο του Μιχάλη Γκανά,λαϊκά, βαθιά ελληνικά, ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας.Για να καλέσει λίγο αργότερα και τον συνθέτη στη σκηνή. "Μια φυλακή, η ζωή μου φυλακή" και ο Μ. Θεοδωράκης έδωσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μια ακόμη γεύση των ασίκικων, από το "Διόνυσο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ