Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Νέα απειλή για την πόλη

Νύχτα έδωσαν άδεια επαναλειτουργίας σε εταιρία εύφλεκτων υλών

Αντί να προετοιμάζονται για την απομάκρυνσή τους μεγαλώνουν, μονιμοποιώντας την παρουσία τους στην περιοχή. Ο λόγος γίνεται για τις εταιρίες πετρελαιοειδών στο Πέραμα, με αφορμή το γεγονός ότι επαναδραστηριοποιείται και εκσυγχρονίζεται τον τελευταίο καιρό η εταιρία πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ.

Η εταιρία προχωρά τα σχέδιά της για πλήρη επαναλειτουργία, εφαρμόζοντας τη συνήθη τακτική του "κράτος εν κράτει" των εταιριών αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή. Οπως καταγγέλλει ο Δήμος Περάματος, που αγωνίζεται για την οριστική απαλλαγή της πόλης από τα "καζάνια του θανάτου", η συγκεκριμένη εταιρία φαίνεται πως πήρε άδεια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της και επαναδραστηριοποίησής της στη διακίνηση πετρελαίου... "νύχτα" με αδιαφανείς διαδικασίες, καθώς η σχετική "άδεια ενεργοποίησης ανενεργούς εταιρίας", που εξασφάλισε, εκδόθηκε κατά τη μεταβατική περίοδο αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Βιομηχανίας.

Η ΕΤΕΚΑ, κατήγγειλε χτες ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,"λειτουργεί λάθρα, καθώς δεν έχει εκπονήσει τις απαραίτητες, για να επαναδραστηριοποιηθεί, περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, αλλά εμφανίζεται στην περιοχή με τέτοιο τρόπο και σε χρόνο, που θυμίζουν αποικιακές χώρες και εποχές"!

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Περάματος, είναι μεγάλες, καθώς "παρέχει άδεια νέας - ουσιαστικά - εταιρίας, καλυπτόμενη πίσω από νομικίστικες γραφειοκρατικές εγγυήσεις σε περίοδο που έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μελέτης μετεγκατάστασης των καζανιών κι εξακολουθεί να επιμένει και ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Βιομηχανίας και ΠΕΧΩΔΕ ότι έχουν την πολιτική βούληση να μετεγκατασταθούν οι εταιρίες".

"Ο σχεδιασμός όμως της ΕΤΕΚΑ, συνεχίζει ο Δήμος Περάματος, καθιστά αναξιόπιστη την εκφραζόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για μετεγκατάσταση. Αν η επαναλειτουργία της εταιρίας προχωρήσει, το βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης θα πάρει τραγικές και επικίνδυνες διαστάσεις, αφού δεν υπάρχει χώρος για την κυκλοφορία των εύφλεκτων υλικών της ΕΤΕΚΑ. Επιπλέον, η ανανέωση του εξοπλισμού της εταιρίας, που επί δεκαετίες ήταν κλειστή, αλλά φαινόταν εν λειτουργία, δεν εξασφαλίζει την πόλη που ζει κάτω από το άγχος ενός ατυχήματος, που θα τη μεταβάλει σε ερείπια"!

Ετσι ο Δήμος Περάματος και οι κάτοικοι της πόλης είναι αποφασισμένοι, αν επιμείνουν οι αρμόδιοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, να κλείσουν μόνοι τους την εταιρία, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο τη λειτουργία της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ