Να μην επεκταθούν οι θανατηφόρες εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, πρότεινε στη χτεσινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο εισηγητής Γ. Δεληγιάννης.
Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του ΣτΕ, Γ. Δεληγιάννης, εισηγήθηκε να ακυρωθεί η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (1991), με την οποία εγκρίθηκε η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ με νέες μονάδες συμπαγούς ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση του διυλιστηρίου.Στο σκεπτικό του εισηγητή επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και την πάγια νομολογία του ΣτΕ, πριν τη χορήγηση άδειας επέκτασης είναι απαραίτητο να προηγηθεί πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Προσφυγή στο ΣτΕ έχουν καταθέσει οι δήμοι του Θριασίου Πεδίου (Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας) και ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, που επέτρεπε στον Λάτση να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου με δημοψήφισμά τους τον Οκτώβρη του 1991, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής άδειας στον Λάτση, σε τοπικό δημοψήφισμα με ποσοστό 98% τάχθηκαν εναντίον οποιασδήποτε επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Η άδεια για επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ είχε δοθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ο εκπρόσωπος του δημοσίου συμπαρατάχτηκε με τον Λάτση και πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση των δήμων του Θριασίου και να δοθεί η άδεια επέκτασης στην ΠΕΤΡΟΛΑ.
Τυχόν επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το Θριάσιο Πεδίο, πράγμα που αναγνωρίζεται και από το υπουργείο Βιομηχανίας, το οποίο σε σχετικό έγγραφό του στις 24 Αυγούστου 1993, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες καταστάσεις, με συνέπειες απρόβλεπτες στην εξίσου ευπαθή και ιδιαίτερα επικίνδυνη βιομηχανία ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά και με προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή".