Τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης συζητήθηκαν χτες στη Βουλή
Με τη συζήτηση των άρθρων του πολυ-νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης απασχολήθηκε χτες το Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής.
Αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της υποτιθέμενης «ανεξάρτητης αρχής» για τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης , σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνω το νόημα του γιατί γίνεται αυτή η αρχή, αφού θα παίζει ένα διακοσμητικό ρόλο. Το μόνο που θα προσφέρει είναι μια επιβάρυνση στους παραγωγούς ενέργειας. Αν δεν έχει έσοδα, πώς θα πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Θα είναι ένας καλοπληρωμένος μηχανισμός που δε θα προσφέρει τίποτε. Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να βολέψει μερικούς ημετέρους».
Ο Σπύρος Στριφτάρης αναφέρθηκε και στο θέμα των άρθρων που ρυθμίζουν τα θέματα της λειτουργίας των λατομείων και της αποκατάστασής τους όταν δεν είναι πλέον δυνατή η εξόρυξη υλικών. Οπως επισήμανε, «νομίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο λατομείο, όπου ο καθένας θα μπορεί εκεί να κερδοσκοπεί. Δε θέλει η κυβέρνηση να ρυθμίσει αυτό το θέμα. Οσον αφορά την αποκατάσταση, υπάρχει και τώρα νομοθετικό πλαίσιο. Πουθενά όμως και ποτέ δεν έχει γίνει αποκατάσταση. Τα εγκαταλείπουν και φεύγουν. Ουσιαστικά με τη ρύθμιση που γίνεται, δεν είναι αντικειμενική, αφού δίνει πλεονεκτήματα σε αυτούς που έχουν ήδη άδεια και ουσιαστικά δεν ελέγχονται από κανέναν. Δεν παρακολουθείται το πόσο ένα λατομείο μπορεί να επιφέρει ζημίες στο περιβάλλον».
Παράλληλα, χτες με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ορίζεται ότι «είναι δυνατή η πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, των συντάξεων, βοηθημάτων και εν γένει παροχών που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και των παροχών που καταβάλλουν ο ΟΑΕΔ, ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ».