Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στο ραντεβού του αγώνα

Το τελευταίο μπαράζ αντεργατικών μέτρων, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι ένα κομβικό σημείο, για να δει ο κάθε εργαζόμενος ποια πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Δεν πρόκειται για τρέχοντα επιμέρους μέτρα, αλλά για κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της κυρίαρχης τάξης, που βάζουν κυριολεκτικά μπουρλότο σε όλες τις εργατικές λαϊκές κατακτήσεις του 20ού αιώνα. Οι συγκεκριμένες ανατροπές σημαίνουν κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, κατάργηση του ορίου απολύσεων, νομοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και γενίκευσή του, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και χρηματοδότηση των μεγαλοεργοδοτών, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Αυτά τα μέτρα που αποτελούν χτύπημα στην «καρδιά» των βασικών εργατικών δικαιωμάτων (πλήρης απασχόληση, πλήρης αμοιβή, πλήρης σύνταξη και ασφάλιση, σταμάτημα των απολύσεων, να πληρώσει το κράτος τα χρέη του στα ασφαλιστικά ταμεία, να κατοχυρωθούν μέτρα προστασίας των ανέργων κλπ.) αποτελούν τη βάση για να ξεσηκωθεί ενωμένη η εργατική τάξη. Το σκηνικό που διαγράφεται και πάλι στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι γνωστό και το «έργο έχει ξαναπαιχτεί». Και πάλι προβάλλουν δύο κόσμοι ριζικά διαφορετικοί. Από τη μια, η πλειοψηφία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση», που, παρά τα όποια «κακαρίσματα» και μικροδιαφοροποιήσεις ότι «απορρίπτουν τα μέτρα της κυβέρνησης», προχωράει σήμερα στο διάλογο με την κυβέρνηση. Από την άλλη, ο συνεπής αγωνιστικός πόλος, με επικεφαλής το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα συσπειρωμένα σε ταξική βάση σωματεία και συνδικαλιστές, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και οργανώνουν την πάλη τους.

Στις 11 το πρωί, σήμερα, οι συμβιβασμένοι της ΓΣΕΕ βάζουν στο τραπέζι τις βασικές κατακτήσεις των εργατών, αποδεχόμενοι νέο γύρο «κοινωνικού διαλόγου», προβάλλοντας προσχήματα για δήθεν επαναπροσδιορισμό της ατζέντας. Η ουσία είναι ότι δίνουν άλλοθι και γερή πλάτη για το πέρασμα του αντιδραστικού κατασκευάσματος της κυβέρνησης σε όφελος των βιομηχάνων και της άρχουσας τάξης. Την ίδια στιγμή, αγωνιστές συνδικαλιστές, που δεν υποτάσσονται στο συμβιβασμό της πλειοψηφίας των συμβιβασμένων ηγεσιών, μαζί με τους κομμουνιστές, το ταξικό ρεύμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, διαλέγονται σε όλη τη χώρα με τους εργάτες. Τους ενημερώνουν και τους καλούν να πάρουν την υπόθεση των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια. Οπως χτες, έτσι και σήμερα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, αποκαλύπτουν τα αντιδραστικά μέτρα και τους καλούν σε συντονισμένο αγώνα, στην πρώτη αγωνιστική απάντηση, αύριο Πέμπτη, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Στο αεροδρόμιο των Σπάτων, στου «Σιούτη», στο «Χόντος», στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», στις υπηρεσίες και τα γιαπιά, παντού φτάνει το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα. Δεν πρέπει να χαθεί στιγμή, που να μην ενημερωθούν, να μην ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Πρέπει όλοι οι πρωτοπόροι αγωνιστές εργάτες να εντείνουν τη δράση τους στο χώρο δουλιάς τους, στη γειτονιά, στο φιλικό τους κύκλο, να γίνει υπόθεση όλων των εργατών η πρώτη απάντηση, να οργανωθούν μαχητικά και αποφασιστικά οι αγώνες που θα έρθουν. Ολοι οι εργάτες και οι εργάτριες, συνειδητοποιώντας την ταξική τους θέση, δεν πρέπει να επαναπαυθούν. Δεν πρέπει να εναποθέσουν το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους σε στημένους σικέ συναινετικούς διαλόγους, που καρατομούν τα δικαιώματά τους. Η θέση τους είναι στον αγώνα, στο πεζοδρόμιο, στο πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ