Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποιος με ποιον

Δεν έχουμε κανένα ταμπού στο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Δε θεωρούμε τίποτα κεκτημένο, όλα είναι ανοιχτά στις νέες συνθήκες. Είναι μερικές από τις προσφιλείς προπαγανδιστικές ατάκες του πρωθυπουργού, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει την εφαρμογή των διαβόητων αναδιαρθρώσεων, δηλαδή των αντιλαϊκών, αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εντείνεται η ταξική κυριαρχία της άρχουσας τάξης, να γίνεται ακόμη πιο βαθιά και στυγνή η εκμετάλλευση, να αυξάνονται τα κέρδη της.

Είναι η μόνιμη επωδός που συνοδεύει την κυβερνητική πολιτική προκειμένου να επιβληθεί. Εμφανίζεται ως η αναγκαία και ικανή στις σύγχρονες συνθήκες για την ανάπτυξη υποτίθεται της οικονομίας προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, και των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων. Είναι μέθοδος που προσπαθεί να κάμψει κάθε αντίσταση από την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τα δικαιώματα των οποίων ισοπεδώνονται και καταστρατηγούνται, προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Και επειδή αντιστέκονται, τόσο το χειρότερο γι' αυτούς. Δεν κατανoούν ότι αυτή είναι η «πρόοδος», αυτό είναι το συμφέρον τους γι' αυτό και επιτίθεται η κυβέρνηση χωρίς ταμπού, ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Αυτά μπαίνουν εμπόδιο σ' αυτή την «πρόοδο», γι' αυτό ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση φροντίζουν να επιβάλλουν στις λαϊκές συνειδήσεις την άποψη ότι όλ' αυτά είναι ανοιχτά, δεν ισχύουν, τα πάντα ξεκινούν από μηδενική βάση.

Απ' αυτή την ταχτική δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι πρόσφατες αποφάσεις για τις νέες ακόμη πιο αντιδραστικές, και απ' αυτές του νόμου 2639/98 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι ταμπού για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, ότι δε μειώνουν την ανεργία, ότι αυξάνουν τον πλούτο της άρχουσας τάξης.

Ετσι όποιος καλοπροαίρετος απλός άνθρωπος του μόχθου δεν έχει ακόμη πειστεί για το ποια ταξικά συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβερνητική πολιτική, μπορεί τώρα, μετά και απ' αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική σημαίνει επιβολή της θέλησης των καπιταλιστών.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Η ηγεσία της ΝΔ, όχι μόνο συντάσσεται με τα κυβερνητικά μέτρα γιατί είναι σε σωστή κατεύθυνση (Μ.Γιαννάκου - Κουτσίκου, Γ. Αλογοσκούφης), αλλά θεωρεί ότι αφ' ενός άργησαν να παρθούν, αφ' ετέρου χρειάζονται ακόμη πιο ριζοσπαστικά μέτρα (Ντ. Μπακογιάννη), ενώ ο Μ. Εβερτ έλεγε ότι θα 'ταν λάθος της ΓΣΕΕ, να μην προστρέξει στον «κοινωνικό διάλογο».

Αλλά στο ίδιο μήκος κύματος με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο υποστηρίζει τα μέτρα η ηγεσία του ΣΥΝ, όταν ο πρόεδρός του ξαναδιείδε την ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος, μαζί με την ευελιξία στην εργασία και για το 35ωρο «αλά γαλλικά». Ναι, αυτό που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στη Γαλλία σε κινητοποιήσεις αφού ο μη σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος κατάργησε Σάββατα και Κυριακές αργίες, εντατικοποίησε τη δουλιά, κατακερμάτισε τον ελεύθερο χρόνο κλπ. Η δε Μ. Δαμανάκη δήλωσε ότι τα κεκτημένα της εργατικής τάξης αυξάνουν την ανεργία! Λες και η ανεργία δεν είναι σύμφυτη του καπιταλισμού. Κυβερνητικότερη της κυβέρνησης δηλαδή.

Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή αυτών των μεταρρυθμίσεων ενάντια στην εργατική τάξη, ανέδειξαν ακόμη πιο ξεκάθαρα στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό τοπίο ποια πολιτική δύναμη είναι με το κεφάλαιο και ποια είναι με την εργατική τάξη. Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ «... καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής(...), καλεί την εργατική τάξη όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους...». Τώρα καθένας ξέρει με ποιον θα πάει και ποιον θ' αφήσει.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ