Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πού είναι η ισοτιμία;

Σε αντίσταση και αγώνα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά και τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Με την πεποίθηση ότι οι γυναίκες δε θα σταθούν παρατηρητές στην οικονομική αφαίμαξη των λαών, στην προσβολή της προσωπικότητάς τους από τα ΜΜΕ και το πολεμικό κλίμα που έντεχνα καλλιεργείται, η ΟΓΕ γιορτάζει φέτος την 8 Μάρτη ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι "η ανεργία των γυναικών είναι διπλάσια σε σχέση με των ανδρών, οι ίσες ευκαιρίες που επαγγέλλεται η ΕΕ είναι ανύπαρκτες, η ζωή των αγροτών και ιδιαίτερα της γυναίκας της υπαίθρου υποβαθμίζεται".

Η "Γιούνισεφ"

Καμία βελτίωση δεν έχει σημειωθεί όσον αφορά την κατάσταση των γυναικών. Αυτή τη διαπίστωση κάνει η "Γιούνισεφ" παρουσιάζοντας μια σειρά στοιχείων που δυστυχώς την επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε, μέσα σε δύο δεκαετίες κατά 4%, ενώ οι αποδοχές τους σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνονται από το 50% έως και το 80% των ανδρών. Από την άλλη μεριά αν και η πρόσβαση των κοριτσιών και γυναικών στην εκπαίδευση βελτιώθηκε σε 30 από τις 47 αναπτυσσόμενες χώρες που μελετήθηκαν, τα 2/3 του 1 δισεκατομμυρίου αναλφάβητων στον πλανήτη είναι γυναίκες.

Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο γυναίκες των αναπτυσσόμενων χωρών πεθαίνουν λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών πάσχει από έλλειψη ιωδίου, τη σοβαρότερη αιτία διανοητικής καθυστέρησης.

Οσον αφορά στη θέση της γυναίκας στην πολιτική, τα στοιχεία της Γιούνισεφ είναι καταλυτικά. Μόνο ένας από τους 9 εκλεγμένους βουλευτές παγκοσμίως είναι γυναίκα, ενώ το 1994, μεταξύ των 185 κρατών του κόσμου υπήρχαν μόνο 6 γυναίκες πρωθυπουργοί. Ενώ το ποσοστό των γυναικών σε υψηλές θέσεις στα Ηνωμένα Εθνη ανέβηκε από 2% το 1946 σε 11% το 1994.

Τασλίμα Νασρίν

"Υποψιάζομαι ότι επειδή βλέπει κανείς τις γυναίκες πάντα αδύναμες και ανυπεράσπιστες, φάνηκε καλό να θεσπιστεί μια Ημέρα των γυναικών. Είχε ποτέ κανείς την ιδέα να γιορτάσει μια Ημέρα ανδρών;". Η φράση αυτή της συγγραφέως Τασλίμα Νασρίν, που ζει εξόριστη επειδή κατήγγειλε τη δράση των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων στο Μπαγκλαντές, δημοσιεύεται σε χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "Λε Μοντ". Γράφει για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, στις πλάτες των οποίων πέφτει το μαστίγιο μια κοινωνίας σαπισμένης από τη θρησκεία.

Σε συνθήκες εργασίας που βρίσκονται κοντά στη δουλεία και μάλιστα θυμίζουν άγριο καπιταλισμό του 19ου αιώνα δουλεύουν εκατομμύρια γυναίκες ανά το κόσμο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ελεύθερων Συνδικάτων. Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται πως είτε πρόκειται για τον αυξανόμενο αριθμό των Αφρικανών γυναικών που περιορίζονται στην πώληση σαπουνιών στις αγορές, είτε για τις εργάτριες της Ανατολικής Ευρώπης που οδηγούνται στα δίκτυα πορνείας στη Δυτική Ευρώπη, είτε για τις χημικούς των Φιλιππίνων και του Χονγκ Κονγκ που αναγκάζονται να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί, οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα της διεθνοποίησης της οικονομίας, που προκάλεσε την αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού σε βάρος των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες αποτελούν το 70% του 1,25 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που έχουν πληγεί από τη φτώχεια και αντιπροσωπεύουν το 90% της απασχόλησης στο σπίτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ