Να δηλώσει η Ελλάδα την πρόθεσή της για παραπομπή του θέματος της Ιμιας στη Χάγη, ανεξάρτητα από τη στάση της Τουρκίας, ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση - παρέμβαση, στην οποία προέβη χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσον αφορά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, υπό το πρόσχημα ότι ομιλεί ως απλός πολίτης. ΟΚ. Στεφανόπουλος,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ρόδο, στις εκδηλώσεις για τα 49 χρόνια της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει βάρος σε δηλώσεις ότι η ίδια είναι έτοιμη να προσφύγει στη Χάγη, και όχι να καλεί την Τουρκία να το πράξει.
Παράλληλα, χαρακτήρισε συμφέρουσα για την Ελλάδα μια παραπομπή του θέματος στη Χάγη, κάτι, που, όπως είπε, δεν ενδιαφέρει αν το προωθεί ο Κλίντον ή κάποιος άλλος, ενώ διαπίστωσε ότι, σε τούτη τη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι θέσεις των μεγάλων δυνάμεων "συμπίπτουν" με τις ελληνικές! Ας σημειωθεί ότι η παραπάνω παρέμβαση εκδηλώθηκε μία μέρα πριν τη σημερινή συνάντησή του με τους Κ. Σημίτη και Θ. Πάγκαλο, όπου θα συζητηθεί το σύνολο των εξωτερικών θεμάτων.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι "αν ζητούμε διαρκώς από την Τουρκία να αναλάβει εκείνη την πρωτοβουλία, της προσφυγής εις το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δε θα κάνουμε τίποτα. Δεν πρόκειται να πάει ποτέ η Τουρκία. Μήπως - αναρωτήθηκε - πρέπει να αλλάξουμε τη διατύπωση και από το να ζητούμε από την προσβάλλουσα του Δικαίου και τάχα επισπεύδουσα τη λύση, Τουρκία, να αναλάβει πρωτοβουλία που δεν τη συμφέρει, να δηλώσουμε διεθνώς ότι είμαστε διατεθειμένοι, εάν συμφωνήσει η Τουρκία, να πάμε στη Χάγη;". Τοποθέτηση, που, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γίνεται με την ιδιότητά του ως πολίτης...
Προχωρώντας, και με αφορμή την παραπομπή στη Χάγη, αφού τάχθηκε κατά του απευθείας διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας, δήλωσε ότι "είναι ευτύχημα, κατά τη γνώμη μου, ότι αυτή τη φορά συμπίπτει με τις δικές μας" η άποψη των μεγάλων δυνάμεων..., για να συμπληρώσει: "Δε μας επιβάλλει κανείς αυτή την άποψη. Δεν ξέρω αν τη σκέφτηκε πρώτος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ή κάποιος άλλος. Ξέρω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Και όταν προς το συμφέρον της Ελλάδας συγκλίνουν και άλλες απόψεις, πώς θα παραβλέψουμε και αυτή την ευκαιρία, η οποία θα μας λύσει διαφορές, εάν δεχτεί βεβαίως η Τουρκία. Εάν δε δεχτεί τόσο χειρότερο για αυτήν", κατέληξε.
Πάντως, ας σημειωθεί ότι, παρά τις θέσεις του περί "σύμπτωσης" απόψεων της Ελλάδας με τις μεγάλες δυνάμεις, δεν απέφυγε να κάνει λόγο και για "συμφέροντα, που αναφέρονται στα πετρέλαια... που δυστυχώς καθορίζουν την πολιτική των μεγάλων, έστω κι αν η πολιτική αυτή καταλήγει να είναι εις βάρος των μικρών".