Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να επιβιώσουν τα επαρχιακά ΜΜΕ

Παρέμβαση χτες στη Βουλή του Γερ. Αραβανή κατά τη συζήτηση τροπολογίας για τον ηλεκτρονικό Τύπο της περιφέρειας

Την ανάγκη να επιβιώσουν τα μικρότερα και επαρχιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής, κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή της τροπολογίας βουλευτών για την απαλλαγή των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της περιφέρειας από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου και του αγγελιόσημου. "Η τροπολογία, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι η λύση στο πρόβλημα, που θα βοηθήσει τα μικρότερα ΜΜΕ να επιβιώσουν, γιατί είναι ανάγκη να επιβιώσουν. Αμβλύνει, όμως, κάπως τα πράγματα και μπορεί να είναι μία βοήθεια σε μια κατεύθυνση επιβίωσης, που είναι άμεση ανάγκη. Νομίζω ότι η τοποθέτησή μας, και της Βουλής και της κυβέρνησης, θα έχει το εξής στοιχείο και την εξής σημασία, σε τελευταία ανάλυση με την απόφασή μας και τη στάση μας: Θα πάμε σ' αυτή τη λογική κατεύθυνση που όλοι λέμε, ή θα στηρίξουμε τις αντιδράσεις των μεγάλων καναλαρχών που είναι αντίθετοι με την τροπολογία; Αυτό είναι το ερώτημα".

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι σε μια βδομάδα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για το θέμα του αγγελιόσημου και το φόρο διαφήμισης, που θα αφορά τα ΜΜΕ της περιφέρειας, ο Γερ. Αραβανής σημείωσε: "Για μια βδομάδα δεν έχει κανείς αντίρρηση. Αλλά επειδή συνήθως η μία βδομάδα γίνεται περισσότερο και τελικά παραπέμπεται το θέμα στις καλένδες, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται κάτω από την πίεση μεγάλων, ισχυρών, ισχυρότατων συμφερόντων, φοβάμαι ότι θα πάμε σε τέτοιο δρόμο".Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να ξεκαθαριστεί η έννοια ΜΜΕ τοπικής εμβέλειας, ώστε η οποιαδήποτε ρύθμιση να μην αξιοποιηθεί με άλλο τρόπο προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Τελικά, η τροπολογία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι είχε νομοτεχνικά και άλλα προβλήματα και με το επιχείρημα ότι - όπως αναφέραμε πριν - θα έρθει σε μια βδομάδα κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση.

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση απέρριψε, επίσης χτες, και δύο τροπολογίες του ΚΚΕ, παρόλο που, όπως δηλώθηκε, συμφωνούσε με τη μία. Οι τροπολογίες του ΚΚΕ αφορούσαν: Η πρώτη,την αποκατάσταση των στρατιωτικών που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όσον αφορά τις συντάξεις και τα μερίσματα. Η δεύτερη,την αποκατάσταση ενός μικρού αριθμού υπαλλήλων που είχαν απολυθεί στην ανώμαλη κατάσταση πριν από τις 21/4/67, με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων συμβουλίων νομιμοφροσύνης. "Πιστεύουμε - είπε ο Γερ. Αραβανής, αναπτύσσοντας τις τροπολογίες - ότι είναι σωστό και δίκαιο να τεθεί τέλος στην ταλαιπωρία αυτού του κόσμου. Πρόκειται για δίκαια ζητήματα που εκκρεμούν".

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ανωμερίτης, δικαιολόγησε την απόρριψη των τροπολογιών ως εξής: "Είναι σίγουρο, έστω κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια, τουλάχιστον για μία από τις δύο περιπτώσεις, ότι είναι σημαντικό θέμα. Μόνο που για να τεθούν και τα δύο ζητήματα και να περάσουν από τη Βουλή, θέλουν ειδική έκθεση (σ.σ. Εκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους για τον υπολογισμό της δαπάνης επί του προϋπολογισμού), αφού αφορούν συνταξιοδοτικό ζήτημα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ