Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κυβέρνηση «χαϊδεύει» τους κακοπληρωτές

Φραστικές απειλές, και πάλι, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

Κάθε φορά που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή νέα αντιλαϊκά μέτρα, βγαίνει ο επί των Οικονομικών υπουργός της και απειλεί να κατατροπώσει τα διάφορα «πιράνχας» που λυμαίνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το δημόσιο χρήμα, είτε με τη φοροδιαφυγή είτε με τη φοροκλοπή είτε ακόμη μη πληρώνοντας τραπεζικά δάνεια που πήραν με την εγγύηση του δημοσίου.

Το ίδιο έγινε και χτες, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και έφερε τη «γραμμή» του διευθυντηρίου, ενώ βρισκόταν στο ζενίθ της επικαιρότητας το θέμα που ακούει στο όνομα «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων». Ετσι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση κατάργησης του οχταώρου και τα άλλα αντεργατικά μέτρα με τον τίτλο «ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων» που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, ο Γ. Παπαντωνίου - που στην κυβερνητική επιτροπή είχε εκφράσει την επιθυμία τα μέτρα να είναι «σοκ» -επανέφερε την καραμέλα με τις λίστες των κακοπληρωτών του δημοσίου.

Εμμένοντας στις απόψεις του, ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή πρέπει να σοκάρουν για να είναι αποτελεσματικά στην... αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε - χωρίς να κοκκινίζει - πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στους 1.300 περίπου μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αρκετά πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Και αποσιωπώντας το γεγονός ότι με αποκλειστική ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Οικονομικών - άρα και του ίδιου - δεν εφαρμόζονται οι νόμοι που προβλέπουν από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι και φυλάκιση στους κακοπληρωτές, ο Γ. Παπαντωνίου επανήλθε... δριμύτερος. Σε σχετική ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις 1.200 μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστά η κάθε μία πάνω από 100 εκατ. δραχμές και όλες μαζί πάνω από 1,1 τρισ. δραχμές, ο υπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη σε ό,τι αφορά την είσπραξη χρεών από τους μεγάλους οφειλέτες» και πρόσθεσε με αυστηρό ύφος: «Αυτό, ας είναι μια προειδοποίηση πολύ σαφής προς όλους»!

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Από «παχιά λόγια» και φραστικές απειλές - συνοδευόμενα μάλιστα με λίστες ονομάτων μεγαλοφοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών - έχουμε χορτάσει. Αυτό που δεν είδαμε μέχρι σήμερα, είναι να πηγαίνει στη φυλακή ή να κατάσχεται η περιουσία - όπως προβλέπει ο νόμος - έστω και ενός από τους πολλούς και συχνά επώνυμους μεγαλοφοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ