Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Κυβερνητική παράταση στο αδιέξοδο

Εμμονή στην αδιέξοδη πολιτική των συνεχών χρηματοδοτήσεων χωρίς αποτέλεσμα δείχνει η κυβέρνηση, η οποία πιέζει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με νέο δάνειο, ύψους 1,2 δισ. δρχ. την επιχείρηση

Την αδιέξοδη πολιτική συνεχούς χρηματοδότησης της "Βαμβακουργίας Βόλου" με δάνεια που μόνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης δεν εξασφαλίζουν, φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει με νέο δάνειο την επιχείρηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Φοίβου Ιωαννίδη, ο ίδιος παρότρυνε τις πιστώτριες τράπεζες να δώσουν νέο δάνειο ύψους 1,2 δισ. δρχ. στην επιχείρηση, προκειμένου να δοθεί πίστωση χρόνου για την ανεύρεση επενδυτή. Πρόκειται για την ικανοποίηση σχετικού αιτήματος που πρόβαλαν χτες σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του υφυπουργού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας του Βόλου. Το αίτημα συνάντησε εύλογα τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των τραπεζών οι οποίοι ωστόσο μετά την παρέμβαση του υφυπουργού επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν την προσεχή Τρίτη, αφού συζητηθεί το θέμα στα διοικητικά συμβούλια. Η επιφύλαξη των τραπεζιτών έγκειται στο γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρίας έχει ήδη αθετήσει παλαιότερη συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί υπουργίας Χρ. Ροκόφυλλου για ανεύρεση αγοραστή μέχρι 31/7/96 που θα έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου, ύψους 1,4 δισ. δρχ. που είχαν προσφέρει από κοινού την προηγούμενη Ανοιξη, όταν η επιχείρηση αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα ρευστότητας. Επιπλέον οι ίδιες οι Τράπεζες βρίσκονται σε δίλημμα αφού έχουν μεταφερθεί σε αυτές τα 11 δισ. δρχ. χρέη που έχει συσσωρεύσει η επιχείρηση και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης, που θα ανεβάσει κατά πολύ το ύψος των χρεών. Ωστόσο αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι και η νέα χρηματοδότηση δε θα λύσει κανένα πρόβλημα της επιχείρησης, αλλά απλώς μεταφέρει το αδιέξοδο για μετά τις 31 του Ιούλη 1996. Το όλο πρόβλημα, πάντως, σχετίζεται άμεσα και με τη γενικότερη αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι κρατικές τράπεζες, οι εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Στις προθέσεις τις κυβέρνησης είναι η απεμπλοκή των τραπεζών από συμμετοχές σε προβληματικές επιχειρήσεις που επιβαρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους, με σκοπό τη διευκόλυνση τις επικείμενης μετοχοποίησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση για αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή σύσκεψη η υπουργός Βάσω Παπανδρέου, κάλεσε τους τραπεζίτες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στην εκποίηση των προβληματικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στον έλεγχό τους, ενώ στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η οριστική χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με 2 δισ. δρχ. για την επίλυση λειτουργικών αναγκών. Αγκάθι πάντως σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται ότι θα αποτελέσουν για τις τράπεζες τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα, η "Βαμβακουργία Βόλου", η "Αχάια Κλάους" στην Πάτρα καθώς και η ΑΕΒΑΛ στην Καβάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ