Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Σε ιδιώτες με προγραμματικές συμφωνίες

Κυβέρνηση και "κοινωνικοί εταίροι" - εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, του Τεχνικού (ΤΕΕ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) - "τα βρήκαν", στο θέμα της σύναψης προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ της εγχώριας ιδιωτικής βιομηχανίας και των ΔΕΚΟ καθώς και για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή τους στο όνομα του "εκσυγχρονισμού". Αυτό προκύπτει, από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας,μετά από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και άλλοι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΕΕ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ, ο Γ. Παπαντωνίου υιοθέτησε τις περισσότερες από τις θέσεις που του αναπτύχθηκαν από τους εκπροσώπους των τεσσάρων φορέων για το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα θέσει υπόψη των ενδιαφερομένων φορέων και των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

Το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών, είχε τεθεί πριν από λίγους μήνες από τον μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη,επικεφαλής του πολυσχιδούς μονοπωλιακού ομίλου, ο οποίος - εντελώς "τυχαία" - θεάθηκε χτες στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο τελευταίος με γράμμα του προς την κυβέρνηση, τα κόμματα, μαζικούς - συνδικαλιστικούς φορείς, έθεσε θέμα ανάληψης των κρατικών προμηθειών από την "εγχώρια" ιδιωτική βιομηχανία. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχουν αξιοποιήσει οι υπόλοιπες, εκτός Ελλάδας, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αναθέτουν τις κρατικές προμήθειες στις"εθνικές" ιδιωτικές βιομηχανίες.

Το λογικοφανές από πρώτη ματιά επιχείρημα του μεγαλοεπιχειρηματία προσκρούει στο δύσβατο έδαφος της ελληνικής πραγματικότητας. Αφήνοντας κατά μέρος το ερώτημα, τι σημαίνει "εθνική" βιομηχανία, στην περίοδο του διεθνοποιημένου καπιταλισμού, είναι εμφανές ότι η λεία των κρατικών προμηθειών - οι οποίες το 1996 θα ανέλθουν στο 1 τρισ. δραχμές - θα αποτελέσει ένα ακόμα κρίσιμο πόλο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Γιατί η υπόθεση ξεκοκαλίσματος της λείας των κρατικών προμηθειών, είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της αμφιλεγόμενης το τελευταίο διάστημα συμμαχίας Κόκκαλη - Λαμπράκη από τη μια πλευρά και του έταιρου πολυεθνικού ομίλου Βαρδινογιάννη από την άλλη. Και είναι γνωστό ότι η ανοιχτή ή συγκαλυμμένη σύγκρουση - πολλές φορές άγρια - των δύο αυτών χρηματιστικών ομίλων, η οποία επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής - πολιτιστικής ζωής, έχει διχάσει την κυβέρνηση αλλά και την αστική αντιπολίτευση καθώς εκπρόσωποί τους φέρονται τοποθετημένοι υπέρ του ενός ή του άλλου μονομάχου, η παρουσία των οποίων βαρύνει καταθλιπτικά τους ορίζοντες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ