Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποδείξεις του ΟΟΣΑ στο υπουργείο Οικονομικών

Εκτός από τις γνωστές συνταγές για συνέχιση της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής, το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας κλπ., οι ελεγκτές του ΟΟΣΑ υπέδειξαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη φορολόγηση των τόκων κρατικών τίτλων

Υπέρ της φορολόγησης των τίτλων του δημοσίου, για καθαρά εισπρακτικούς και όχι για κοινωνικούς λόγους, τάχθηκε το κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατά τη διάρκεια συναντήσεων, που είχε τη βδομάδα που πέρασε, με αρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενδεχόμενο που όμως μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται ότι δεν το βρίσκει "ώριμο".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ κατά την πολύωρη σύσκεψη που είχε με τα στελέχη του ΓΛΚ, στα πλαίσια της τριήμερης παραμονής τους στην Αθήνα, τη βδομάδα που πέρασε, ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση, τόσο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1995, όσο και για τις εξελίξεις που εμφανίζουν τα διάφορα δημοσιονομικά μεγέθη κατά τους πρώτους μήνες του 1996. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του 1995, το σκέλος των εσόδων παρουσίασε υστέρηση ύψους 200 δισ. δρχ. περίπου, ενώ το σκέλος των δαπανών εμφάνισε μικρή υπέρβαση γύρω στα 60 δισ. δρχ., με αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση των ελλειμμάτων του δημοσίου.

Επιπλέον, το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του ΓΛΚ και τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των κρατικών τίτλων, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου. Απ' την πλευρά τους οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισαν ανώριμη μια τέτοια κίνηση στην παρούσα φάση, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία θα είναι "δώρον άδωρον". Κι αυτό γιατί στο ενδεχόμενο φορολόγησης των κρατικών τίτλων, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαζόταν να αυξήσει τα επιτόκιά τους, προκειμένου η απόδοση για τους επενδυτές να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα, κάτι που όμως θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι υπέρ της φορολόγησης των κρατικών τίτλων έχει ταχθεί και το ΚΕΠΕ στο πόρισμα που είχε συντάξει για το θέμα των φοροαπαλλαγών. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να τεθεί και από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η ολομέλεια της οποίας πρόκειται να συνεδριάσει μέσα στο Μάρτη με αντικείμενο τις φοροαπαλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ