Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Προς δραστική μείωση προσωπικού

Με τον εκβιασμό των απολύσεων επιχειρεί να επιβάλει μια σειρά αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Σε μείωση προσωπικού κατά 70 άτομα, από τα 440 που συνολικά απασχολεί, προχωρά η εταιρία "Βωξίται Παρνασσού",δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στην μαραζωμένη από την ανεργία περιοχή της Φωκίδας. Ηδη προχτές ανακοίνωσε πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου" για τα συνεργεία συντήρησης και επισκευών.

Μάλιστα η εταιρία εκβιάζει - όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος της διεύθυνσης σε συνδικαλιστές - πως "για να ικανοποιηθούν κάποια απ' τα οικονομικά αιτήματα που βάλατε για το '96, θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό κατά 20 άτομα στα συνεργεία συντήρησης και επισκευών και κατά 70 άτομα σε ολόκληρη την εταιρία". Το γνωστό πρόσχημα της "οικονομικής στενότητας" επικαλείται η εταιρία και αυτό όταν μόνο το '94 τα κέρδη έφτασαν στο 1,5 δισ. δραχμές, ενώ το '95 ήταν σαφώς περισσότερα, μιας και οι πωλήσεις ήταν κατά πολύ ανεβασμένες.

Παράλληλα, προσπαθεί με το φόβο της απόλυσης να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δεχτούν αλλαγές στην ειδικότητα, κάτι που δεν πέτυχε με την παράνομα τροποποιημένη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 156. Επιπλέον έχει επιβάλει καθεστώς υπερεντατικοποίησης της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1982 η εταιρία απασχολούσε 1.300 εργαζόμενους, ενώ σήμερα μόλις 440, αλλά παρά την κατά 65% μείωση του προσωπικού, η παραγωγή είναι περίπου η ίδια.

Οπως δήλωσε ο Γ. Ιωσηφίδης,μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, "αυτή η ενέργεια αποβλέπει στο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κέρδη του εργοδότη και βέβαια να επιβάλει την αλλαγή των ειδικοτήτων. Υπάρχει ένα καθεστώς υπερπρονομίων για κάποιες κατηγορίες στελεχών (που παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας) και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να υποφέρει από εκβιασμούς και πιέσεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποδεχτεί τις λύσεις της εθελουσίας εξόδου έναντι αυξήσεων. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, όσο και οι μαζικοί φορείς του νομού θα πρέπει να αντισταθούν στα σχέδια της επιχείρησης, ώστε να μη βρεθεί η Φωκίδα στη μοίρα του Λαυρίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ