Αδιαμφισβήτητο είναι πλέον το γεγονός ότι η σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκούλα Χορν, οπαδού του Γερμανού καγκελάριου, Χέλμουτ Κολ, εφαρμόζει απροκάλυπτα μια πολιτική αληθινού ξεπουλήματος της εθνικής οικονομίας της πρώην σοσιαλιστικής Ουγγαρίας.
Ετσι, λοιπόν, το γνωστό γιγάντιο κοντσέρν οικιακών εξοπλισμών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, "Τζένεραλ Ελέκτρικ", το οποίο, αναφορικά με τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές, κατέχει μια από τις ηγετικές θέσεις στις διεθνείς αγορές, από καιρό τώρα, έχει εξασφαλίσει για το εαυτό του την πλειοψηφία των μετοχών στην κρατική επιχείρηση "Τούνγκσραμ", η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικές λάμπες στη Βουδαπέστη. Σχετικά, η "Τζένεραλ Ελέκτρικ" ανέλαβε την υποχρέωση να επενδύσει το χρηματικό ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός το οποίο είχε πολύ σοβαρή επίδραση στην αλλαγή σχέσεων ιδιοκτησίας, στα πλαίσια αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.
Αργότερα, ο υπερπόντιος αυτός αγοραστής διέθετε άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου η επιχείρηση αυτή να μετατραπεί σε μια από τις ηγετικές ευρωπαϊκές φίρμες στον τομέα αυτό. Και να το αποτέλεσμα: Στη διάρκεια του 1994, όταν η ουγγρική οικονομία παρουσίαζε συνολικά μια άνοδο της τάξης του 3% έγινε δυνατό τα έσοδα της "Τούνγκσραμ" ν' αυξηθούν πάνω από 40%. Για το 1995 αναμενόταν μια πάρα πέρα άνοδος κατά 26%. Στο μεταξύ, η θυγατρική της "Τζένεραλ Ελέκτρικ" μετατράπηκε σε μια από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ουγγαρίας κι αυτό, σε τελευταία ανάλυση, λόγω των χαμηλών μισθών που καταβάλλονται.
Αν λοιπόν, η "Τζένεραλ Ελέκτρικ" ήταν στην πρωτοπορία από τα ξένα κοντσέρν που ανέπτυξαν οικονομικές δραστηριότητες στην Ουγγαρία, στο μεταξύ, δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καταφθάσουν κι άλλες ξένες φίρμες, στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα. Αυτές λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε πρόσφατα η γνωστή μεγαλοαστική εφημερίδα των ΗΠΑ "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν", σχεδιάζουν να "αναμορφώσουν το συνολικό βιομηχανικό τοπίο της Ουγγαρίας σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια...". Ετσι λοιπόν, τη στιγμή που πριν έξι χρόνια περίπου δεν υπήρχαν καθόλου ξένες επενδύσεις στην Ουγγαρία, σήμερα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη βάση ξένων κεφαλαίων πραγματοποιούν το 25% της παραγωγής. Στη δυναμική μεταξύ ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο χάσμα, παρατηρούσε το διάστημα αυτό ο Αντρέα Στσάλαβετς, εκ μέρους του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Οικονομίας της Βουδαπέστης. Οι δυτικές επιχειρήσεις, κατά κανόνα, διαθέτουν, όχι μόνο καλύτερους μάνατζερ, αλλά και, λόγω των άμεσων σχέσεών τους με τις τράπεζες, διαθέτουν και τις καλύτερες προσβάσεις σε κεφάλαια, τα οποία είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν διεθνείς δυνατότητες τοποθέτησης των προϊόντων τους σε αγορές, τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατο ν' ανταγωνιστεί η ντόπια βιομηχανία.
Και να οι συνέπειες: "Στην περίπτωση που συνεχιστεί η σημερινή τάση, τότε στη διάρκεια δυο και μόνο χρόνων οι πιο μεγάλες ουγγρικές επιχειρήσεις θα έχουν κιόλας ξένους ιδιοκτήτες", προέβλεπε η προαναφερθείσα αμερικάνικη εφημερίδα: "Η Ουγγαρία έχει γίνει κάτι σαν πειραματικό εργαστήρι, όπου οι οικονομολόγοι μελετούν τις επιδράσεις που έχουν οι ξένες επενδύσεις στις οικονομίες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Τώρα, σε ποιο βαθμό οι ξένοι κυνηγοί του κέρδους έχουν "μπήξει τα νύχια" τους στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα γίνεται ξεκάθαρο από το γεγονός ότι εδώ έχει εισβάλει το ένα τρίτο του συνολικού δυτικού κεφαλαίου - περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια - αυτού που εισέρεε στη διάρκεια του 1989 στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες".
Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων του ξένου ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της εκχώρησης ουγγρικών κρατικών επιχειρήσεων στους ενδιαφερόμενους καπιταλιστές. Λίγο μετά την ιδιωτικοποίηση της κρατικής επιχείρησης "Τούνγκσραμ", ένα τμήμα της κρατικής Εταιρίας Αεροπορικών Συγκοινωνιών, "Μάλεφ", πουλήθηκε στην "Αλιτάλια", ενώ η μεγάλη επιχείρηση φαρμάκου "Κινοϊν", άνοιγε διάπλατα τις πόρτες της στο γαλλικό κογκλομεράτ, "Ζανόφι". Το 1993, η γερμανική "Τελεκόμ" και η "Αμεριτίχ Ιντερνασιονάλ" εξασφάλισαν για τον εαυτό τους το 30% της συμμετοχής στην κρατική ουγγρική εταιρία "Τέλφον - Μάταφ", η οποία στη διάρκεια αυτού του χρόνου θα ιδιωτικοποιηθεί πάρα πέρα...
Μέχρι στιγμής, η Βουδαπέστη, στα πλαίσια του ξεπουλήματος αυτού της εθνικής περιουσίας, έχει εισπράξει 3 δισεκατομμύρια δολάρια. "Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, τότε το κράτος στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα ρίξει στην αγορά μετοχές ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα σε κλάδους, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ραδιοφωνικές εκπομπές. Τις προβλέψεις αυτές αποτολμά ένας οικονομολόγος της εφημερίδας των ΗΠΑ, "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν", ειδικευμένος σε οικονομικά ζητήματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Κι αν υπολογιστούν οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα της ιδιοκτησίας, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι οι ξένοι καπιταλιστές έχουν μια πολύ σημαντική συμμετοχή στις 12 από τις 25 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ουγγαρίας. Και εδώ πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, για αληθινή λεηλασία της ουγγρικής εθνικής οικονομίας από το ξένο μεγάλο κεφάλαιο.
Ν. Η. - Η.