Με χτεσινή της απόφαση η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται να διεκδικεί γενικώς, χωρίς, όμως, και να θίγει τα "ιερά" της κυβερνητικής πολιτικής. Η διεκδίκηση των παρακρατημένων 700 δισ., που ανήκουν στους δήμους και τις κοινότητες, παραμένει ευχή
Υποκριτικό και διπρόσωπο εμφανίστηκε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σε ό,τι αφορά την εξαγγελία των οικονομικών του "στόχων" για το 1996. Με τη σχετική απόφασή του, ενώ εμφανίζεται να δηλώνει ότι "θα" ζητήσει χρήματα που οφείλει η κεντρική εξουσία στην Αυτοδιοίκηση, φροντίζει ταυτόχρονα να μη λέει λέξη για αναπροσαρμογές, να μη ζητάει δραχμή παραπάνω για την Αυτοδιοίκηση, να παραβλέπει ότι με συνεχείς μεθοδεύσεις η κεντρική διοίκηση αφαιρεί εδώ και χρόνια έσοδα θεσμοθετημένα υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση, ουσιαστικά, δίνει "πράσινο φως" για να συνεχιστεί και σε τοπικό επίπεδο, με φορείς τους δήμους και τις κοινότητες, η φορολογική αδικία που οξύνει την ταξική ανισότητα.
Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή του ότι, γενικώς, το 1996 θα ζητήσει τα αυθαίρετα παρακρατηθέντα από το κράτος, χωρίς όμως να τα διεκδικήσει όλα άμεσα και μαζί με τις αναπροσαρμογές τους. Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, η διεκδίκηση θα κινηθεί με κύριο στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ στο επίπεδο του πληθωρισμού. Η ΚΕΔΚΕ ζητά νέα χρηματοδοτικά μέσα, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν τα μέσα αυτά θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά προγράμματα. Αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετη δημοτική φορολογία και ανταποδοτικότητα.
Επιπρόσθετα, ζητά την είσπραξη των παραβάσεων του ΚΟΚ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά δεν κάνει λόγο για τα χρήματα που έχασε από τα τέλη, όταν το κράτος απάλλαξε από αυτά τα καταλυτικά και πρόσφερε και άλλα κέρδη στις βιομηχανίες αυτοκινήτων. Ζητά ακόμα τη δημιουργία χρηματοπιστωτικού φορέα για την ΤΑ, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται η εκμετάλλευση τμημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου το κράτος να μη δώσει δραχμή για τη "δημοτική" τράπεζα.
Ζητά τη ρύθμιση οφειλών των ΟΤΑ στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να διευκρινίζει όμως αν η ρύθμιση θα γίνει σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Ταμείων που είναι σε κρίση και είναι αναγκαίο η ρύθμιση να μη σημαίνει νέες απώλειες γι' αυτά. Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι θα ζητηθεί διατήρηση του ΤΑΠ και αύξηση των συντελεστών του, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα τέλος που απαλλάσσει τα πλούσια στρώματα, μοιράζει το φορολογικό βάρος στα φτωχότερα και οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Η ΚΕΔΚΕ ζητά επίσης αύξηση των κινήτρων για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, η ίδια όμως έχει ήδη αποδεχτεί τα 1,5 δισ. που δίνει η κυβέρνηση για το σύνολο των ΟΤΑ, οι οποίοι τελικά παίρνουν γύρω στις 250.000 δρχ. ο καθένας.
Για τα Συμβούλια Περιοχής ζητά επιπλέον των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) χρηματοδοτήσεις, χωρίς καν να αναφέρει ότι πρόκειται για διοικητικά όργανα που επιβλήθηκαν από την κεντρική εξουσία. Το ΔΣ υιοθέτησε επίσης την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού, περί "πολιτιστικού" φόρου, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση ειδικού δημοτικού τέλους σε ποσοστό 20% επί των τελών καθαριότητας.
Το ΔΣ αποφάσισε η κατανομή 3,5 δισ. για τα λειτουργικά έξοδα των Συμβουλίων Περιοχής από τους ΚΑΠ να γίνει με κριτήρια τον αριθμό των ΟΤΑ, την έκταση του κάθε Συμβουλίου Περιοχής και τον πληθυσμό του. Για τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων εκτιμά ότι από τους ΚΑΠ θα πρέπει να πάρουν από 29 εκατομμύρια, εκτός από τις ΤΕΔΚ Αττικής και Θεσσαλονίκης, που θα πάρουν από 15 εκατομμύρια. Σχετικά με την κατανομή της ΣΑΤΑ, η ΚΕΔΚΕ εκτιμά ότι 8 δισ. θα πρέπει να κατανεμηθούν με κριτήρια: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την έκταση του νομού, τον αριθμό των ΟΤΑ του νομού και τον πληθυσμό.
Σχολιάζοντας στο "Ρ" τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,υπογράμμισε ότι η Ενωση πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή των παρακρατημένων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την παραγραφή των χρωστούμενων και το διπλασιασμό σε πρώτη φάση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ΤΑ. Ο ίδιος, σχολιάζοντας μία ακόμα χτεσινή απόφαση της ΚΕΔΚΕ, για απευθείας παρακράτηση από τους ΚΑΠ των ποσών που καταβάλλουν οι ΟΤΑ για την ίδια και τις ΤΕΔΚ, τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράνομη. Αναφερόμενος εξάλλου στην κατανομή των κονδυλίων, είπε ότι τα κριτήρια κατανομής δεν πρέπει να ισχύουν μόνο για τη ΣΑΤΑ, αλλά πρέπει να επεκταθούν στους ΚΑΠ σε όλο τους το εύρος.