Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιγραφή του Αντίγονου

Βασιλική επιγραφή,με επιστολή του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, στο ιερό του Ολυμπίου Διός στο Δίον. Οπως ανακοίνωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Παντερμανλής,στη Θ Συνάντηση Αρχαιολόγων,που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, "η επιγραφή βεβαιώνει τη θέση του Ιερού του Διός στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου".Και ότι "κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο εντοπίστηκε το αρχαίο στάδιο του Δίου με ευρήματα του 4ου αι. π.Χ. Πιθανόν πρόκειται για το Ολυμπιακό Στάδιο του Δίου,όπου διεξάγονταν τα Ολύμπια της Μακεδονίας".

Ανασκαφές έγιναν και σε άλλους δύο τομείς. Συγκεκριμένα, κάτω από τα κτίρια της ρωμαϊκής εποχής,όπου βρέθηκαν μεγάλα συγκροτήματα των ελληνιστικών χρόνων και στο ιερό του Ολυμπίου Διός,το οποίο "είναι το σημαντικότερο ιερό, διότι σχετίζεται με την ιστορία της Μακεδονίας και του οποίου η αποκάλυψη θα συνεχιστεί, επειδή έχουμε και άλλα πράγματα, όπως κομμάτια γλυπτών και ενδείξεις για χάλκινα αγάλματα". (Σημειώνεται ότι στην ανασκαφή έχει στηθεί ηλεκτρονικό εργαστήριο).

Ο προϊστάμενος της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Παύλος Χρυσοστόμου,ανακοίνωσε την αποκάλυψη τριών μεγάλων μνημειακών διθάλαμων μακεδονικών τάφων,στην Πέλλα (4ος - 3ος π.Χ.), που είχαν συληθεί. Τόνισε ότι "οι τάφοι μαρτυρούν πως η Πέλλα ήταν πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ίσως η έδρα μιας βασιλικής δυναστείας των Αντιπατριδών".Οσο για τονΤάφο της Κρίσεως είπε ότι οι αναστηλωτικές εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 1997.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους σεισμούς της Κοζάνης και των Γρεβενών και στα 45, συνολικά, μεταβυζαντινά μνημεία που καταστράφηκαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ