Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κηδεμόνευση και εκτός τειχών

Με επιπλέον "προίκα" από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο ιδιωτικός "Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός" του Χρ. Λαμπράκη "εξορμά" στην επαρχία

Ηταν Σεπτέμβρης του 1994, όταν η "Καμεράτα",η ορχήστρα των Φίλων Μουσικής (Μεγάρου Μουσικής), μετατρεπόταν σε "Μουσικό και Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ελλάδος",με μορφή ΝΠΙΔ,εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ. Μετατροπή που αποσκοπούσε στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε υπερορχήστρα, αλλά κυρίως του μεγαλοεκδότη, προέδρου του ΟΜΜΑ - και του νεοσύστατου Οργανισμού - Χρήστου Λαμπράκη (!). Γιατί αν και ο συγκεκριμένος οργανισμός φέρεται ότι δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ (επί υπουργίας Θ. Μικρούτσικου), ενισχύοντάς τον με αρκετά εκατομμύρια,δίνεται η αίσθηση ότι έγινε, κυρίως, για την εξυπηρέτηση των στόχων του Χρ. Λαμπράκη.Στόχοι που έχουν να κάνουν, όπως φαίνεται, και με την κηδεμόνευση από τον ίδιο του μουσικού πολιτισμού και εκτός των τειχών της πρωτεύουσας.

Χαρακτηριστική η φράση του Χρ. Λαμπράκη για το "βολικό" της δημιουργίας του παραπάνω οργανισμού από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού: "Η απόφασή του να τον οργανώσει, ήρθε "κουτί" με την ύπαρξη και χρησιμοποίηση της "Καμεράτα""!

Μιλώντας, εξάλλου, για "γονιμοποίηση τοπικών πυρήνων, που σήμερα βρίσκονται ακυρωμένοι", ο μεγαλοεκδότης αναφέρθηκε στους στόχους του οργανισμού: Οργάνωση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ηχογραφήσεις - μαγνητοσκοπήσεις και διάθεσή τους στο κοινό, συνεργασία με αντίστοιχους ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Πρώτη "γεύση" των δραστηριοτήτων του "Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος" είναι το "Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα, 1995-1996",με συναυλίες της "Καμεράτα" σε 21 πόλεις της χώρας (η πρώτη δόθηκε χτες στις Σέρρες). Είναι το πρώτο μέρος ενός τριετούς προγράμματος, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, που διαθέτει ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των πρώτων συναυλιών. Σε 150 εκατομ. ανέρχεται η "προικοδότηση" από τον κρατικό κορβανά (εκτός του ποσού που λαμβάνει το ΜΜ από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ), ενώ από 100 εκατομ. θα δώσουν ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής" και η "Γιούρομπανκ" του ομίλου Λάτση, που έχει "υιοθετήσει" την ορχήστρα.Οπως ειπώθηκε, οι συναυλίες αποσκοπούν στο να "μεταφέρουν" στις διάφορες πόλεις "τη ζωντανή κλασική μουσική", στην "προβολή νέων ταλαντούχων μουσικών" και στην "επαφή και το διάλογο με τους τοπικούς φορείς". Ολα αυτά, βεβαίως, με την παρουσίαση προγραμμάτων, που θα βασίζονται σ' αυτά που παρουσιάζει η "Καμεράτα" στο Μέγαρο Μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ