Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αναζήτηση ευθυνών

Βαρύ κλίμα στο υπουργείο Αμυνας, καθώς κυβέρνηση και ΝΔ αναζητούν στη στρατιωτική ηγεσία τις ευθύνες, για τα αποτελέσματα της αδιέξοδης πολιτικής που ακολουθούν

Βαρύ κλίμα επικρατεί στο υπουργείο Αμυνας και γενικότερα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που επιτείνεται από την κριτική που δέχεται η στρατιωτική ηγεσία και οι Ενοπλες Δυνάμεις από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, με αφορμή τους χειρισμούς στην τελευταία ελληνοτουρκική κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, χτες, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επανέλαβε ότι η στρατιωτική ηγεσία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής της δεν απάντησε, λέγοντας ότι πρόκειται για μελλοντολογίες.

Πάντως, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να αλλάξει η στρατιωτική ηγεσία κατά τις τακτικές κρίσεις που θα γίνουν το Μάρτη, οπότε λήγει και η θητεία της, αν δεν υπάρξει παράταση. Η σημερινή στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή οιαρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Χρ. Λυμπέρης, ΓΕΣ, Κ. Βούλγαρης,ΓΕΝ, Ι. Στάγκας και ΓΕΑ, Αθ. Τζογάνης,τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 1993. Ολοι είναι απόστρατοι επανελθόντες στην ενεργό υπηρεσία. Τακτική που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Με βάση το νέο νόμο περί λειτουργίας του υπουργείου Αμυνας, η θητεία τους είναι διετής με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο.

Πάντως, η μεθόδευση για μετάθεση ευθυνών από την κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Αμυνας, θα αναζητηθούν ευθύνες για την απόβαση των Τούρκων κομάντος στη μικρή βραχονησίδα Ιμια. Μάλιστα, η έρευνα αυτή στρέφεται στους διοικητές των ελληνικών πολεμικών πλοίων, που εκείνη την ώρα επιτηρούσαν την περιοχή. Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας, που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και γενικότερα την κρίση των τελευταίων ημερών. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόβαση των Τούρκων, είπε ότι αυτή "έγινε παρεμπιπτόντως".

Στην όλη ιστορία υπάρχουν πολλά κενά, όπως και στην πτώση των ελληνικού ελικοπτέρου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που αποτελούσαν το πλήρωμά του. Πολλοί είναι αυτοί που υπονοούν ακόμα και σκηνοθετημένη ενέργεια. Σχετικά με το θέμα και τα δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι το ελικόπτερο έπεσε θύμα ηλεκτρονικού πολέμου, το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση χτες, με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί πτώσης λόγω παρεμβολών. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα βασικά μέρη του ελικοπτέρου (κινητήρας κλπ.), όσο και τα απαραίτητα για την πτήση όργανα (υψόμετρο, ταχύμετρο, ενδείκτης στροφών/κλίσεων, τεχνητός ορίζοντας, στροφόμετρα κλπ.) δεν υπόκεινται σε παρεμβολές. Στην περιοχή της πτώσης συνέχισαν και χτες τις έρευνές τους πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αναζητώντας τους δύο αγνοούμενους.

Στο υπουργείο Αμυνας διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς κύκλους, για τον τρόπο που και τα δύο κόμματα του δικομματισμού αντιμετωπίζουν τον ευαίσθητο αυτό χώρο. Ολο και σε περισσότερους γίνεται πεποίθηση ότι χρησιμοποιούν τις Ενοπλες Δυνάμεις για τα πολιτικά τους παιχνίδια. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την τελευταία κρίση, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τις χρησιμοποιεί ως εξιλαστήριο θύμα για να καλύψει το δικό της εξευτελισμό. Επίσης, εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ανεύθυνα, με αποτέλεσμα να εκτεθούν χωρίς λόγο.

Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι έχει αρχίσει το "ξεκαθάρισμα λογαριασμών". Εδώ και καιρό υποβόσκει στο υπουργείο Αμυνας μια αντίθεση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα μεταξύ του υπουργού Γερ. Αρσένη και, κυρίως, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Χρ. Λυμπέρη. Η αντίθεση αυτή εστιάζεται κυρίως σε ζητήματα πολιτικής του υπουργείου και σχέσεων με το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό παράγοντα. Ιδιαίτερα, μετά την τελευταία αμερικανική διαμεσολάβηση εκτιμάται ότι άνοιξε ο δρόμος για τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προωθούν οι Αμερικανοί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τυχόν αποδοχή των οποίων από την Ελλάδα θα σήμαινε εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλο το Αιγαίο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο έχει προκαλέσει σε στρατιωτικούς παράγοντες ιδιαίτερη ανησυχία.

Στο παιχνίδι για δικούς της λόγους έχει μπει και η ΝΔ. Ο πρόεδρός της Μ. Εβερτ χτες ζήτησε την απομάκρυνση της σημερινής στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ ζητά, παράλληλα, να μεταβεί στο υπουργείο Αμυνας και να ενημερωθεί από τη στρατιωτική ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ