Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στον "902 Αριστερά στα FM"
Την παραπληροφόρηση που καλλιεργείται σχετικά με τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήθεν υπέρ της χώρας μας, κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης.Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον "902 Αριστερά στα FM", ξεκαθαρίζει τι πραγματικά έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλά για τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και σημειώνει πως η Ομάδα, στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επαναφέρει το θέμα, ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της Τουρκίας. Στη συνέντευξή του, ο Β. Εφραιμίδης σημειώνει:
"Υπάρχει μια, ίσως αθέλητη, παραπληροφόρηση για το πώς εκφράστηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κρίση σχετικά με το θέμα των βραχονησίδων. Η παραπληροφόρηση θέλω να πιστεύω πως γίνεται από σύγχυση ή από συναισθηματική φόρτιση.
Πώς έχει το ζήτημα: Την Τετάρτη, σε μια από τις ειδικές Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκανε καμία αναφορά σ' αυτό το έκτακτο επίκαιρο θέμα".
- Τι ακριβώς εννοείτε όταν μιλάτε για παραπληροφόρηση του Ευρωκοινοβουλίου;
"Εννοώ ότι δεν αποδόθηκαν ακριβώς όπως είχαν τα πράγματα.Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Σαντέρ, όταν αναφερόταν σε επίκαιρα θέματα, δεν έκανε καμία μνεία σε αυτό. Δεν το θεώρησε ούτε επίκαιρο ούτε σημαντικό θέμα. Επακολούθησε μια διαδικασία, κατά την οποία ορισμένοι εκπρόσωποι Ομάδων τού είπαν ότι παρέλειψε αυτό το θέμα και του ζήτησαν εξηγήσεις. Απάντησε ότι πάνω σ' αυτό το θέμα δεν μπορεί να έχει λόγο η Κομισιόν, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ομως, προηγούμενα, ο πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είχε ζητήσει από το Συμβούλιο να τοποθετηθεί γι' αυτό το περιστατικό.Αυτό σήμαινε ότι το Συμβούλιο θα έκανε ενημέρωση, θα επακολουθούσε συζήτηση και στη συνέχεια ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είπε πως, αν έρθει εκπρόσωπός του, πάει καλά. Αν δεν έρθει, τότε θα μιλήσει γι' αυτό το θέμα ο πρόεδρος της Κομισιόν. Οταν ήρθε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν αναφέρθηκε στο θέμα. Τέθηκε όμως το θέμα με ερωτήσεις της προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με ερωτήσεις του Π. Αυγερινού, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Τ. Χριστοδούλου, εκ μέρους της ΝΔ. Η απάντηση του Σαντέρ ήταν ότι γι' αυτό το θέμα αρμόδιο είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είπε, ακόμα, ότι στο κάτω κάτω πρόκειται για μια διαφορά ανάμεσα σε δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και εκεί πρέπει να βρεθεί η λύση.
Ποια ήταν η παράλειψη; Οι πρόεδροι των Ομάδων - πλην της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - δε ζήτησαν να έρθει το Συμβούλιο να κάνει δήλωση για το θέμα, ώστε να επακολουθήσει συζήτηση και να υπάρξει ψήφισμα - απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επομένως, η παραπληροφόρηση είναι διπλή: Πρώτο, δεν αναφέρεται πουθενά η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.Δεύτερο, ότι δεν παρουσιάστηκε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Ακόμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έβγαλε ψήφισμα για την τουρκική ενέργεια.
Κατά τη δική μας άποψη, εάν και οι άλλες Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεταν το ζήτημα να παραστεί εκπρόσωπος του Συμβουλίου να κάνει δήλωση γι' αυτό το έκτακτο γεγονός και επακολουθούσε συζήτηση, θα υπήρχε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τότε θα λέγαμε αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρ των ελληνικών απόψεων, κατά, ή μένει ουδέτερο".
- Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρόκειται για διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, δύο μελών του ΝΑΤΟ. Ομως, η Ελλάδα είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αραγε, υπάρχει καμία στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ζητήματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα κρατών - μελών;
"Αυτό θα συνέβαινε εάν γινόταν δεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Αφού, με παράλειψη των άλλων Ομάδων, αυτό δεν έγινε, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ ή κατά. Και είναι παραπληροφόρηση τα λεγόμενα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρ των ελληνικών απόψεων.Υπάρχει μόνο η δήλωση Σαντέρ ότι δεν ταιριάζει μια χώρα, που πρόσφατα συνδέθηκε τελωνειακά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να εγείρει διεκδικήσεις σε βάρος της ακεραιότητας μιας άλλης χώρας - μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε, όμως, ότι αυτόδεν είναι άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά έκφραση προσωπικής του άποψης".
- Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς;
"Θα επαναφέρουμε το θέμα στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να γίνει συζήτηση και να υπάρξει ψήφισμα, που θα καταδικάζει αυτή την τουρκική ενέργεια. Θα καταδικάζει, επίσης, την απουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ένα θέμα που αφορά ένα μέλος της και ένα μέλος συνδεμένο τελωνειακά με την Ενωση. Τι θα προκύψει, θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση, τη θέση που θα κρατήσουν οι διάφορες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέλω να υπογραμμίσω πως η Ομάδα μας - με εξασφάλιση συμμαχιών κι από άλλες Ομάδες - θα ζητήσει να έρθει το θέμα στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει καταδικαστικό ψήφισμα της τουρκικής ενέργειας. Εχω, όμως, αμφιβολίες αν αυτό θα εγκριθεί από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Εχουμε το παράδειγμα ότι δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου για την Τελωνειακή Ενωση χωρίς να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που έθετε το ίδιο το Κοινοβούλιο. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι η πρότασή μας ή θα απορριφθεί ή θα τροποποιηθεί, αν λάβουμε υπόψη τις ενδοκοινοτικές και εξωκοινοτικές - από τους Αμερικάνους και τα χοντρά συμφέροντα - πιέσεις που δέχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μην καταδικαστεί η Τουρκία. Το πιθανότερο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συντριπτική του πλειοψηφία, να παίξει ξανά το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.Δε θα προδικάσω το αποτέλεσμα".