Μηδενική αύξηση με τεκμηριωμένα στοιχεία, πρότεινε η ΔΑΣ
Δυσβάσταχτα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αυξημένα κατά 20% για το '97, επέβαλε στο Κερατσίνι η διοίκηση του δήμου με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας, παρά την εμπεριστατωμένη εισήγηση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", που απέδειξε με στοιχεία ότι ο δήμος είχε κάθε δυνατότητα να προτείνει ακόμα και μηδενική αύξηση, πρόταση με την οποία συμφώνησαν και οι τρεις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Οι Κερατσινιώτες καλούνται έτσι το '97 να πληρώνουν 336 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες τους, όταν μέχρι τώρα πλήρωναν 280 δραχμές. Στο μεταξύ σε 17% ανέρχεται η αύξηση για τα καταστήματα.
Καθώς μάλιστα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με στοιχεία αποδείχτηκε ότι τα έξοδα καθαριότητας και φωτισμού της πόλης καλύπτονται άνετα χωρίς αυξήσεις, αρκεί ο δήμος να διεκδικήσει κάποια από τα κονδύλια που παρακρατούνται και να σταματήσει άλλα έξοδα, που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές του, η επιλογή του δημάρχου Γ. Χάσκα να επιμείνει στις αυξήσεις, όπως σχολίασε χτες η σύμβουλος της ΔΑΣ Σ. Θωμάρεη,"δείχνει ότι η διοίκηση του Δήμου Κερατσινίου ακολουθεί πιστά την κυβερνητική γραμμή, της υπερφορολόγησης των δημοτών, προχωρώντας σε ανάλγητες αυξήσεις που υπερβαίνουν και τον πληθωρισμό".
Την πρότασή της για μηδενική αύξηση, η επικεφαλής της ΔΑΣ Ε. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι επιβάλλει η γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής, που αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ανάλγητου αντικοινωνικού προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή.
Η ΔΑΣ, αναλύοντας την οικονομική κατάσταση του δήμου, αποκάλυψε ότι οι ανάγκες για το '97, που υπολογίζονται σε 1.041.000.000 δραχμές, παρουσιάζουν αύξηση μόλις 30 εκατομμυρίων δραχμών, σε σχέση με τα περσινά έξοδα, ποσό που σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί τις αυξήσεις της τάξης του 20% που επιβάλλονται.
Συγκεκριμένα, η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση" κάλεσε το δήμο να διεκδικήσει τα 6,2 δισεκατομμύρια δραχμές που αναλογούν στο Κερατσίνι από το σύνολο των 892.000.000.000 δραχμών, που θα έχει παρακρατήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του '97 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν εισπραχθούν αυτά τα ποσά, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να μην προχωρήσει σε καμιά απολύτως αύξηση τελών για πάρα πολλά χρόνια.
Και φέτος όμως μπορούσε να μην επιβάλει αυξήσεις, αν υπολογιστούν τα 325 εκατομμύρια των τελών κυκλοφορίας, 311 εκατομμύρια από το ΦΑΠ και τα 144 εκατομμύρια που πλήρωσε ο δήμος για το 18χίλιαρο και στη συνέχεια το 30χίλιαρο των εργαζομένων, που του χρωστάει ακόμη η κυβέρνηση. Για το '97 υπολογίζονται 98 ακόμη εκατομμύρια για 170 εργαζόμενους.
Ακόμη 26 άτομα, από τα 145 που έχουν προσληφθεί από τη διοίκηση του δήμου σε έργα αυτεπιστασίας, εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες άσχετες με την καθαριότητα και θα έπρεπε να πληρώνονται από τα γενικά έξοδα και όχι από τα ανταποδοτικά τέλη, εξοικονομώντας έτσι 119 εκατομμύρια δραχμές.
Παράλληλα ο δήμος έχει υπολογίσει 91 εκατομμύρια για δύο κοντέινερ και έναν τράκτορα για τη συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων, μηχανήματα που είναι υποχρέωση του ΕΣΔΚΝΑ να διαθέσει, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Επίσης προϋπολογίζεται ένα φορτηγό αξίας 30 εκατομμυρίων, το κονδύλι για το οποίο είχε εισπραχθεί πέρσι!
Επιπλέον από το '96 ακόμη το Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας χρωστάει στο Κερατσίνι 19 εκατομμύρια, ενώ 40 περίπου εκατομμύρια ακόμη χρωστούν διάφοροι άλλοι.
Μετά από όλα αυτά μένει σε σχέση με τα τέλη του '96 η διαφορά των 30 εκατομμυρίων δραχμών, την οποία η ΔΑΣ πρότεινε να καλύψει ο δήμος από τα αντισταθμιστικά οφέλη που λαμβάνει από τον ΕΣΔΚΝΑ... Δεν εισακούστηκε ωστόσο από την παράταξη της πλειοψηφίας, που επικύρωσε τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε ολόκληρο τον Πειραιά, ακολουθώντας "επάξια" το φορομπηχτικό παράδειγμα του Δήμου Πειραιά, που παίρνει από τους δημότες του τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο δήμο της περιοχής.
Γ. Τρ.