Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Στο πόδι" για τη Συμφωνία Σένγκεν

Τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να στήσουν το μηχανισμό εφαρμογής

Συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών και Δικαιοσύνης ενόψει της εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο για να καταθέσει στη Βουλή την αντιδραστική συμφωνία, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων εργάζονται πυρετωδώς για να στήσουν τον απαραίτητο μηχανισμό για την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Το εθνικό σύστημα πληροφοριών Σένγκεν είναι ήδη έτοιμο και οι ελεγκτές που έκαναν πρόσφατα δοκιμές αποφάνθηκαν ότι το σύστημα είναι σε θέση να λειτουργήσει, μόλις δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση. Τα αρχεία πληροφοριών της Αστυνομίας σ' αυτή τη φάση δεν εντάσσονται στο σύστημα, αφού έχει δοθεί προτεραιότητα σε άλλες κατηγορίες αρχείων, όπως είναι οι καταζητούμενοι, τα κλεμμένα αντικείμενα (αυτοκίνητα, όπλα, διαβατήρια, έργα τέχνης κλπ.). Παράλληλα προωθείται η ανασυγκρότηση της υπηρεσίας Αλλοδαπών, η οποία τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε, όχι μόνο εξαιτίας των ευρύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες, αλλά και επειδή είχαν προωθηθεί ορισμένες ανακατανομές των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων Αλλοδαπών, που τελικά αποδείχτηκαν λανθασμένες και ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται όμως ότι υπάρχει με τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες παρουσιάζουν καθυστέρηση ως προς την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την καταχώριση των ονομάτων των καταδικασμένων προσώπων, των μαρτύρων και άλλων κατηγοριών προσώπων, όπως ρητά αναφέρεται στη Σύμβαση του Σένγκεν.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διαμορφώνει τους χώρους στους οποίους θα εξακολουθήσουν να γίνονται έλεγχοι διαβατηρίων. Ηδη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο χώρος διαχωρισμού των επιβατών είναι έτοιμος, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν σε όλες τις πύλες εισόδου, τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στους χερσαίους μεθοριακούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ