Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπογράφτηκε η ένωση των δύο κρατών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψαν χτες σε επίσημη τελετή στην αίθουσα Βλαντίμιρ του Κρεμλίνου τον Καταστατικό Χάρτη της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας. Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεοπτική εταιρία ΝΤΒ.

Το τελικό κείμενο της Συμφωνίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Ο Λουκασένκο όμως δήλωσε πριν από την τελετή υπογραφής ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παραμείνουν πλήρως ανεξάρτητα κράτη. Η φύση αυτής της Ενωσης δεν έχει διασαφηνιστεί, αλλά είναι γνωστό ότι τα δύο κράτη θα διατηρήσουν τους θεσμούς και την κυριαρχία τους. Ανώτατο όργανο της Ενωσης θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν οι δύο Πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών σωμάτων των δύο χωρών, δήλωσε ο Λουκασένκο στο ραδιοφωνικό σταθμό "Εχο Μοσκβί". Δικαίωμα αποφασιστικής ψήφου θα έχουν μόνο οι Πρόεδροι, οι οποίοι θα προεδρεύουν εναλλάξ του Ανωτάτου Συμβουλίου. Οι αποφάσεις των υπερκρατικών οργάνων θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα εθνικά όργανα.

Για την ώρα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η όλη σημασία των ντοκουμέντων που υπογράφηκαν, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε: "Σήμερα η Ρωσία και η Λευκορωσία έκαναν ένα ιστορικό βήμα προς την προσέγγιση των δυο λαών και η σημερινή μέρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πώς αυτοί θα εισέλθουν στον 21ο αιώνα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ