Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Την Τρίτη η Συνάντηση Κορυφής

Στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ αναμένεται να συναντηθούν, την Τρίτη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν, τόσο τις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις, όσο και την ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Η παύση κάθε ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας για τους επόμενους 6 μήνες, τουλάχιστον, είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί η "ειρηνευτική διαδικασία", δήλωνε χτες στην ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα. Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του Χόσνι Μουμπάρακ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μούσα εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντηση θα είναι επιτυχής μόνο εφόσον επιτευχθεί άρση κάθε εποικιστικής δραστηριότητας και συμπλήρωσε ότι οι ισραηλινο-αιγυπτιακές σχέσεις διανύουν τη χειρότερη περίοδό τους.

Πάντως, ο Οζάμα ελ Μπαζ, σύμβουλος του Αιγύπτιου Προέδρου, μετέβη, χτες, στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να προετοιμάσει τη συνάντηση της Τρίτης. Ο Μπαζ αναμένεται να επιστρέψει στην Αίγυπτο και να επανέλθει στο Ισραήλ τη Δευτέρα.

Σε μια προσπάθεια επανέναρξης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου, τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετέβησαν, χτες, στην πόλη της Γάζας, όπου συναντήθηκαν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ήταν μια ειλικρινής και εποικοδομητική κουβέντα επί όλων των θεμάτων, όμως, απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, δυσαρέσκεια φαίνεται ότι επικρατεί στην ισραηλινή κοινή γνώμη με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 62% των Ισραηλινών δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από "τη γενική εικόνα" του Νετανιάχου, το 49% δε θεωρεί ότι έπραξε τα δέοντα στον τομέα της ασφάλειας και το 65% είναι πεπεισμένο ότι ο Νετανιάχου ήταν αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο για το οποίο κατηγορήθηκε.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Βηθλεέμ

Δυο μέρες μετά την κηδεία του 37χρονου Κχαλέντ Αμπού Νταγίεχ, που σημαδεύτηκε από τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και στον ισραηλινό στρατό, ένταση επικρατεί ακόμα στην πόλη. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν την ισραηλινή αστυνομία ότι βασάνισε μέχρι θανάτου τον Νταγιέχ. Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", με χτεσινό της άρθρο, υποστηρίζει ότι ο Νταγίεχ, ο οποίος συνελήφθη πριν από δύο βδομάδες στην ανατολική Ιερουσαλήμ επειδή προσπάθησε να κλέψει το όπλο ενός Ισραηλινού στρατιώτη, κρίθηκε, με βάση τα λεγόμενά του και τη συμπεριφορά του,"ψυχασθενής" και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Σάαρε Τζεντέκ. Μετά από μια νέα προσπάθειά του να διαφύγει και να κλέψει το όπλο ενός αστυνομικού που τον φρουρούσε, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομική φρουρά.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ με την παλαιστινιακή αρχή

Τη βαθιά ανησυχία της εξέφρασε, χτες, η Ουάσιγκτον για τη σύλληψη του Αμερικανοπαλαιστίνιου τηλεοπτικού παραγωγού και δημοσιογράφου Νταούντ Κουτάμπ, που κρατείται από την Τρίτη στη Ραμάλα και, σύμφωνα με τους συγγενείς του, έχει, ήδη, αρχίσει απεργία πείνας. Η παλαιστινιακή αρχή απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για άμεση απελευθέρωση του Κουτάμπ, δηλώνοντας ότι θα διενεργηθεί ανάκριση για να εξακριβωθεί κατά πόσον ο δημοσιογράφος παρενέβη τη "δεοντολογία του επαγγέλματός του" και να αποφασιστεί αν θα παραπεμφθεί σε δίκη. Ο Κουτάμπ συνελήφθη, επειδή κατηγόρησε την παλαιστινιακή αρχή ότι παρεμβάλλει παράσιτα στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των συνεδριάσεων του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, όπου, συνήθως, ασκείται σκληρή κριτική στις επιλογές του Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ