Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Σίγουρη θεωρούν τη διεξαγωγή των εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ .-

"Λήξαν" θα πρέπει να θεωρείται το θέμα της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία την 29η Ιουνίου, αφού ο εντεταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι, επιβεβαίωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα επιβλέψει τη διαδικασία. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" Μπασκίμ Φίνο, η οποία δημοσιεύτηκε χτες, αναφέρεται ότι τα μέτρα θα αφορούν "την προεκλογική διαδικασία, την ημέρα των εκλογών, αλλά και τη μετεκλογική δραστηριότητα (... ) Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας και με την κυβέρνησή σας για τη δημιουργία συνθηκών για εκλογές, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν τη θέληση του αλβανικού λαού".

Ρητορική υπέρ των εκλογών υιοθετούν πλέον όλα τα κόμματα: Στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστήριξε ότι πρέπει "όλοι μαζί να σώσουμε την Αλβανία".

Ξέσπασμα βίας

Στο μεταξύ η βία αναζωπυρώθηκε χτες στο Τσερίκ, 40 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, όπου 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 8 τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με μια συμμορία. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ΑΤΑ, η συμμορία κατέλαβε το αστυνομικό τμήμα της πόλης την Πέμπτη το βράδυ. Οι άνδρες της ανατίναξαν αστυνομικό όχημα, σκοτώνοντας τέσσερις επιβαίνοντες, ενώ ο πέμπτος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Ελμπασάν, όπου μεταφέρθηκε. Οι συμμορίτες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, κρατούν ομήρους κι απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι δύο άνδρες που έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία.

Ο Ιταλός πρεσβευτής

Στο μεταξύ οι ανταγωνισμοί για την εξασφάλιση και την εδραίωση ζωνών επιρροής περιπλέκουν την κατάσταση στην Αλβανία και δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την τελική έκβαση της κρίσης. Η Ιταλία, η οποία βρίσκεται επικεφαλής της πολυεθνικής στρατιωτικής αποστολής με κινήσεις της επιχειρεί να διαιωνίσει την παρουσία της στη γειτονική χώρα. Το τελευταίο δείγμα της τακτικής της Ρώμης αποκαλύπτεται από δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας, η οποία δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του Ιταλού πρεσβευτή στα Τίρανα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και στενού συνεργάτη του Σ. Μπερίσα, στην οποία αναλύονται οι προσπάθειες για την υπονόμευση των πρωτοβουλιών του ΟΑΣΕ και του Φ. Βρανίτσκι.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να σιωπά για αυτή την υπόθεση.

Ο Πάολο Φορέστι παραδέχεται ότι η φωνή στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δημοσιεύτηκαν προχθές είναι δική του, αντιτείνει όμως ότι πρόκειται για μοντάζ, συρραφή φράσεων που ειπώθηκαν από τον ίδιο σε ανύποπτο χρόνο.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι (βρίσκεται στη Μόσχα) αρκέστηκε να πει ότι προς το παρόν μένει στη διάψευση που έκανε ο Φορέστι. Τα όσα ελέχθησαν από τον πρέσβη, όμως, "δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της ιταλικής κυβέρνησης".

Ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίνο Σέρι, δήλωσε ότι αν οι συνομιλίες αποδειχτούν αληθινές τότε όχι μόνο θα αντικατασταθεί ο Φορέστι, αλλά θα ληφθούν μέτρα εις βάρος του.

Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, που υποστηρίζουν τον Μπερίσα, δεν αναφέρονται στην υπόθεση και αυτό πιθανώς σημαίνει ότι ο Φορέστι είχε φιλικές σχέσεις με τον Αλβανό Πρόεδρο. Αντίθετα, η Κομμουνιστική Επανίδρυση, οι Πράσινοι και αρκετοί βουλευτές της "Ελιάς" ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του.

Η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση, χτες, ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από τον Ιταλό πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιταλός πρέσβης στη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή βαλκανικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Κυπραίο χαρακτήρισε "κατασκευασμένα" τα στοιχεία, που εμφανίζονται στο δημοσίευμα, γεγονός που ικανοποίησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισήμανε ο Θ. Πάγκαλος. Ο Θ. Πάγκαλος, μάλιστα, ανακοίνωσε πως πρόκειται να επισκεφτεί τα Τίρανα στις 3 του επόμενου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ