Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
Η αναμέτρηση Ιβκοβιτς - Ιωαννίδη

Ολυμπιακός και Ιωαννίδης και πάλι στον τελικό του πρωταθλήματος. Η διαφορά είναι ότι φέτος θα βρεθούν αντίπαλοι. Οι "ερυθρόλευκοι" φτάνουν σε τελικό των πλέι οφ για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Ιωαννίδης για δέκατη φορά με τρεις διαφορετικές ομάδες. Αρης, Ολυμπιακός και τώρα με την ΑΕΚ. Από το 1992 έως το 1996, οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν μόνο έναν τελικό. Ηταν την περίοδο 1991/92, όταν τους έκοψε τα φτερά ο ΠΑΟΚ, του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο τελικός εκείνος ήταν η μοναδική αποτυχία του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος από το 1987, που καθιερώθηκαν τα πλέι οφ, δίνει πάντα το "παρών" στον τελικό, με εξαίρεση το 1991 που δεν εργάστηκε.

Μόνιμος πρωταθλητής την τελευταία τετραετία ο Ολυμπιακός, υπερέχει σε εμπειρίες της ΑΕΚ, που κατέκτησε τίτλο για τελευταία φορά το 1970. Επιπλέον, οι "ερυθρόλευκοι" διαθέτουν το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο έσπασε μόνο μία φορά στην ιστορία των πλέι οφ. Ηταν το 1993 όταν ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη ανέτρεψε το αβαντάζ του ΠΑΟΚ στον ημιτελικό και του Παναθηναϊκού στον τελικό. Ο Ιωαννίδης έχοντας εξασφαλίσει μια θέση στην ευρωλίγκα της ερχόμενης περιόδου, δεν έχει να χάσει τίποτα. Αυτό είναι και το όπλο του. Θα 'χει όμως απέναντί του τον Ντ. Ιβκοβιτς. Τον κορυφαίο σήμερα προπονητή στην Ευρώπη. Οι δυο τους γνωρίζονται άριστα. Δεν έχουν να κρύψουν μυστικά, ούτε διαθέτουν άσους στο μανίκι. Μιλάμε για τους δυο πολυνίκες προπονητές της Γηραιάς ηπείρου. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έχει κατακτήσει τα πάντα. Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, Κύπελλα Ευρώπης, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την εθνική ομάδα της χώρας του, ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες. Το 1979 κατάφερε το απίστευτο. Με την Παρτιζάν Βελιγραδίου κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, αλλά και το κύπελλο Κόρατς. Κάτι ανάλογο διεκδικεί φέτος με τον Ολυμπιακό, έχοντας ήδη κατακτήσει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας. Αν στεφθεί και πρωταθλητής, θα 'χει πετύχει το απόλυτο. Τρία στα τρία. Νταμπλ και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Κάτι ανάλογο έχουν πετύχει, η Ρεάλ Μαδρίτης της περιόδου 1964 -65 και 1973 -74, η Ινις Βαρέζε (1969 -70 και 1972 -73), η Μακάμπι του Τελ Αβίβ (1980 -81), η Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ (1984 -85), η Γιουγκοπλάστικα του Σπλιτ 1989 -90 και 1990 -91), η Ολίμπια Μιλάνο (1986 -87) και η Παρτιζάν Βελιγραδίου (1991 -92).

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει κατακτήσει τα πάντα στη χώρα μας. Δώδεκα πρωταθλήματα και 6 κύπελλα. Πέντε από αυτούς τους τίτλους με τα χρώματα του Ολυμπιακού, από τον οποίο έφυγε πέρυσι ως εχθρός. Αυτός είναι κι ο λόγος που θέλει την προσωπική του ρεβάνς. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να φύγει τουλάχιστον μία φορά νικητής από το στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας". Δύσκολη η αποστολή του, έστω κι αν ο ίδιος δεν... κωλώνει πουθενά και με τίποτα.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ