Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 1997

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
"Ψαλιδίζουν" τα οικογενειακά επιδόματα

Χιλιάδες και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ανακαλύπτουν τώρα ότι μένουν χωρίς οικογενειακά επιδόματα και, ουσιαστικά, "παγώνουν" οι μισθοί τους. Επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο οι αποκαλύψεις, που είχε κάνει, από την πρώτη στιγμή, ο "Ρ"


ΣΕΛ.  13

ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΑΠΑΤΗ
ΜΟΝΗ ΚΙ
ΕΡΗΜΗ
στον "κοινωνικό διάλογο" η ΠΑΣΚΕ

Κάτω από τη λαϊκή πίεση και τη συνεπή στάση της ΕΣΑΚ, δεν ψήφισαν τελικά χθες, υπέρ της συμμετοχής στη φιέστα και η ΔΑΚΕ και η "Αυτόνομη Παρέμβαση" του ΣΥΝ

Σε φιάσκο ολκής εξελίσσεται η, έτσι κι αλλιώς, στημένη απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", μετά τις χτεσινές εξελίξεις στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, όπου η κυβερνητική παράταξη έμεινε μόνη της να αποφασίζει τη συμμετοχή της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο διάλογο - τραγέλαφο, που αρχίζει αύριο!

Η επίμονη, σταθερή, αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων προκάλεσε αναταράξεις στις γραμμές των άλλων τάσεων - ακόμα και μέσα στην ΠΑΣΚΕ - με αποτέλεσμα, κατά τη χτεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας, να απομονωθεί η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και η θέση της για συμμετοχή, ουσιαστικά, σ' ένα "διάλογο" - προκάτ, με προγραμμένα τα θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων και με προκαθορισμένη κατάληξη.

Εκτός από την ΕΣΑΚ, που διαφώνησε επί της ουσίας της επιχειρούμενης απάτης, δεν ψήφισαν τελικά υπέρ της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στην αυριανή φιέστα η ΔΑΚΕ και η "Αυτόνομη Παρέμβαση", επικαλούμενες, από τη μεριά τους, προβλήματα θεματολογίας, διαδικασίας και φερεγγυότητας του "διαλόγου".

Στο μεταξύ, πολλά συνδικάτα "υποδέχονται" αγωνιστικά την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου - μαϊμού", αποκαλύπτοντας ότι στην "ατζέντα" του εμπεριέχει την πιο σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα και της κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας. Ετσι, αύριο, τέσσερις συνταξιουχικές ομοσπονδίες οργανώνουν στις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πικετοφορία. Συλλαλητήριο γίνεται στην Κοζάνη, ενώ ενημερωτικές εξορμήσεις οργανώνουν σωματεία στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και αλλού.


ΣΕΛ.  17

Αλησμόνητη θεατρική παράσταση

Μια αλησμόνητη θεατρική παράσταση έζησε το Σάββατο το βράδυ η κατάμεστη Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Μια παράσταση, που ένωσε αρμονικά το ρεσιτάλ ηθοποιίας του Τίτου Βανδή, την απέριττη σκηνοθεσία της Μπέττυς Βαλάση και τη διακριτική, αισθαντική μουσική του Μίμη Πλέσσα, με τα μηνύματα αλήθειας, δύναμης και αγώνα του έργου "Κλάρενς Ντάροου", του Ιρβινγκ Στόουν.

Δεν είναι τυχαίο, που η παράσταση αυτή συνδυάστηκε με τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής μας για τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, σημείωσε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση. Και, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, κατέληξε: "Γι' αυτό, αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, επιτρέψτε μου να πω: Συνεχίζουμε τις εργασίες της Συνδιάσκεψής μας. Το λόγο έχει τώρα ο Τίτος Βανδής, από τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού".


ΣΕΛ.  18   -   19


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση

Με συγκεντρώσεις αύριο στο ΓΕΝΕ στις 10.30π.μ. και μεθαύριο στη συμβολή της ακτής Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας, την ίδια ώρα, ναυτεργατικά σωματεία απαντούν στην προσπάθεια εκδίωξης των Ελλήνων ναυτεργατών απ' τα πλοία και στη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας


ΣΕΛ.  2,    16
ΕΕΔΥΕ
Δεκαήμερο Ειρήνης

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Δεκαήμερο ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 18 Μάη με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων στην Αθήνα. Την ίδια μέρα θα γίνουν κεντρικές εκδηλώσεις κατά περιοχές, ενώ δεκάδες φιλειρηνικές εκδηλώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα


ΣΕΛ.  6   -   7
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας

Ενώ αναζητείται "άλλοθι", για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της πολυεθνικής δύναμης επέμβασης στις εσωτερικές εξελίξεις, δρομολογούνται ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας μεθοδεύσεις, για τη μεταστροφή των στόχων της εξέγερσης και την επιβολή λύσης στις "προδιαγραφές" των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων


ΣΕΛ.  11
ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα

Εγινε την Κυριακή σε αγωνιστικό πνεύμα, η χρονιάτικη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας. Στο επίκεντρο, τα προβλήματα που προκαλεί στους ΕΒΕ η κυβερνητική πολιτική και το πρόγραμμα "σύγκλισης". "Οχι" των ΕΒΕ στο διαβόητο "κοινωνικό διάλογο"


ΣΕΛ.  15
ΑΓΡΟΤΕΣ
Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα

Αρχισαν ήδη να δίνονται οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς. Ομως η κυβέρνηση, πιστή στη γραμμή της για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, "κόβει" όσους είναι αναγκασμένοι να βρίσκουν και συμπληρωματικούς πόρους για να μπορέσουν να ζήσουν. Αποστολή του "Ρ" στα χωριά της Καρδίτσας


ΣΕΛ.  20   -   21

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ