Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δίπλωσε" ο θάνατος σε στροφή - καρμανιόλα
  • Εξι νεκροί και 42 τραυματίες ο θλιβερός απολογισμός πλαγιομετωπικής σύγκρουσης λεωφορείου με νταλίκα, προχτές Τετάρτη
  • Αλλοι 5 νεκροί και 59 τραυματίες σε άλλα 41 τροχαία την ίδια μέρα

Η ξαφνική ανοιξιάτικη κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη τη χώρα αμέσως μετά το Πάσχα συνέτεινε στην αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε παγίδες θανάτου. Την Τετάρτη σε 42 τροχαία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ενώ 101 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία τραυματισμένοι, άλλοι ελαφρά και άλλοι σοβαρά.

Το χειρότερο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε, όμως, σε μια στροφή, στο 118ο χιλιόμετρο της εθνικής Αθήνας - Λαμίας, σε ένα σημείο - καρμανιόλα, που έχει επισημανθεί πολλές φορές ως επικίνδυνο, ακόμα και από τις δημοσιογραφικές έρευνες. Η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων στα υπουργεία Δημοσίων Εργων και Δημόσιας Τάξης να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να προειδοποιούνται οι διερχόμενοι οδηγοί, είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί ο άδικος χαμός αθώων ανθρώπων.

Ο απολογισμός της σφοδρής σύγκρουσης ενός λεωφορείου που μετέφερε στρατεύσιμους στη Βόρεια Ελλάδα με νταλίκα είναι τραγικός. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί που έσπευσαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας υπέστησαν τέτοιο σοκ, που αρχικά έκαναν λόγο για 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και πανελλήνια συγκίνηση, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβεί στον τόπο μας τροχαίο με τόσο πολλά θύματα. Τελικά, μετά από δύο ώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν σε θέση να βεβαιώσουν ότι στον τόπο του ατυχήματος είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άτομα, ενώ στο νοσοκομείο της Θήβας είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι όλοι σχεδόν οι επιβάτες του λεωφορείου.

Ηταν λίγο μετά τις έξι και μισή προχτές το απόγευμα, όταν μια νταλίκα μεταφοράς αυτοκινήτων με οδηγό τον 48χρονο Κωνσταντίνο Δ. Διλκερίδη ξέφυγε από την πορεία της και με διπλωμένο το πίσω μέρος της πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το διερχόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λακωνίας. Η νταλίκα σταμάτησε σε απόσταση εκατό μέτρων, με παραμορφωμένο το κουβούκλιο. Ο οδηγός της ανασύρθηκε μέσα από τα συντρίμμια νεκρός.

Το ΕΚΑΒ ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε για το ατύχημα στις εφτά παρά δέκα. Αμέσως ενημερώθηκαν τα νοσοκομεία Θηβών και Λιβαδειάς και εστάλησαν στον τόπο του δυστυχήματος δύο κινητές μονάδες και εφτά απλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Αθηνών, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα εκτός από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τα νοσοκομεία "Γ. Γεννηματάς" και "Σισμανόγλειο". Στις εφτά και είκοσι, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν από τον τόπο του δυστυχήματος τραυματίες για το Νοσοκομείο Θηβών, ενώ άλλοι τραυματίες είχαν ήδη παραληφθεί με άλλα μέσα. Στο Νοσοκομείο Θηβών έγινε η πρώτη εκτίμηση και η αντιμετώπιση των τραυματιών από τους γιατρούς του νοσοκομείου και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ Αθήνας. Κατόπιν οι τραυματίες παρελήφθησαν με κινητές μονάδες και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Η αρχική προσπάθεια για αερομεταφορά τους με ελικόπτερα "Σινούκ" του Στρατού απέτυχε λόγω της κακοκαιρίας αλλά και της νύχτας που ακολούθησε.

Στο ΚΑΤ εισήχθησαν οι Κωνσταντίνος Βαλσαμίδης και Ιωάννης Φουρίδης, ενώ οι Ν. Αγνάντης, Χάρης Ιωαννίδης, Χ. Αγκούσης, Φ. Βενέτης, Γ. Μπασδέκας, Α. Καψάλης, Β. Μπίσκας, Α. Μιχαηλίδης, Σαμαράς και Ν. Παναής εισήχθησαν στο 401 ΓΣΝΑ. Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκαν άλλοι 17 τραυματίες.

Στο Νοσοκομείο Θήβας, εκτός από το πτώμα του οδηγού της νταλίκας, μεταφέρθηκαν νεκροί ο οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Νικόλαος Γ. Χρυσικός,29 χρόνων, οι 20χρονοι φαντάροι Τσιωνάς Δημήτριος του Γεωργίου, κάτοικος Λάρισας και Σωτηρίου Σωκράτης του Αντωνίου, κάτοικος Γρυζάνου Τρικάλων, και η Λυγερή Μαρούτα,30 χρόνων, όλοι επιβάτες του λεωφορείου. Η άτυχη κοπέλα είχε επιβιβαστεί από τη Σπάρτη για να συνοδεύσει το σύζυγό της Ιωάννη Φουρίδη,ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε τελικά στα τραύματά του χτες το απόγευμα.

Στους δύο νεκρούς έγινε νεκροψία στο Νοσοκομείο Λάρισας χτες το πρωί και στη συνέχεια οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στους τόπους καταγωγής τους για να κηδευτούν.

Το μοιραίο λεωφορείο είχε αναχωρήσει λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης από το 3ο Τάγμα της Σχολής Μαγείρων που στρατοπεδεύει στο Γύθειο. Οι στρατεύσιμοι είχαν μισθώσει το λεωφορείο του ΚΤΕΛ και είχαν πάρει ολιγοήμερες άδειες για να επισκεφθούν τους δικούς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα κοντά στο Καλλιμάρμαρο(2023-05-12 00:00:00.0)
Τροχαίο με δύο νεκρούς στα Μάλγαρα(2014-01-08 00:00:00.0)
Καταγγελία για σοβαρό τραυματισμό(2013-09-20 00:00:00.0)
Δεκάδες τραυματίες(2012-02-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-01-16 00:00:00.0)
Τα πραγματικά γεγονότα(2000-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ