Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Οι "εθελοντές" ζητούν να επιστρέψουν

Ψευδής φαίνεται τελικά πως ήταν η εικόνα της εθελοντικής συμμετοχής στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Αλβανία, που έδινε η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η μια μετά την άλλη καταφθάνουν από την Αλβανία στο ΓΕΣ οι αναφορές οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης, με τις οποίες ζητούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί στάλθηκαν στην Αλβανία παρά τη θέλησή τους.Ο αριθμός, μέχρι στιγμής, αυτών που ζητούν να επιστρέψουν ανέρχεται σε δεκάδες. Ετσι, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τα περί συγκρότησης σε εθελοντική βάση της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας.

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα, πράγμα που το παραδέχονται και οι αρμόδιοι, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα εθελοντικής συμμετοχής αξιωματικών και υπαξιωματικών,ούτε κανένας από αυτούς ποτέ ρωτήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο αν θέλει να συμμετάσχει, γιατί σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αποστολή διαταχθούν.

Για αυτούς μόνο που λέχθηκε ότι ρωτήθηκαν είναι οι πενταετείς οπλίτες,οι οποίοι αποτελούν και τη μάζα του εκστρατευτικού σώματος. Αυτό όμως έγινε μόνο εικονικά,αφού τους ζητήθηκε προφορικά και μόνο να πουν αν κάποιος αρνείται να πάρει μέρος. Βέβαια, μέσα στο κλίμα πιέσεων που επικρατούσε δεν ήταν εύκολα να πει κάποιος ότι αρνείται. Στο μεταξύ το θέμα επανήλθε τις παραμονές της αναχώρησης, οπότε ο Αρχηγός του ΓΕΣ, Μ. Παραγιουδάκης, είχε δηλώσει ότι "αν στην πορεία κάποιος για λόγους συναισθηματικούς, για λόγους υγείας ή οτιδήποτε παρουσιάσει πρόβλημα ή αισθανθεί ότι θέλει να γυρίσει, θα γυρίσει".Η σύγχυση πάντως, όπως επισημαίνεται, δημιουργήθηκε από τις διακηρύξεις για προπαγανδιστικούς λόγους της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας περί εθελοντικής συμμετοχής, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση όσων παρά τη θέλησή τους οδηγήθηκαν σε μια αποστολή εκτός ελληνικών συνόρων και μάλιστα με την ψευδεπίγραφη ιδιότητα του εθελοντή.

Στο μεταξύ ανοιχτό είναι το θέμα της παραπέρα ενίσχυσης της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Ηδη ο αριθμός των ανδρών που έχει σταλεί φθάνει τους 700 και αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται η συμμετοχή ακόμα ενός ελληνικού λόχου 200 ανδρών. Ο λόχος αυτός θα εγκατασταθεί στη συνοριακή διάβαση της Κρυσταλλοπηγής και αποστολή του θα είναι να συνοδεύσει με ερπυστριοφόρα την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται στη νότια Αλβανία οδικώς από την Ελλάδα. Θεωρείται βέβαιο ότι η έδρα του λόχου αυτού θα είναι εντός των ελληνικών συνόρων και από εκεί θα εξορμά για να εκτελεί τις αποστολές του. Στη νότια Αλβανία και στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας θα εγκατασταθεί εντός των ημερών η ρουμανική δύναμη, η οποία αναμένεται στα Γιάννενα για αυτό το σκοπό. Στην Αλβανία θα προωθηθεί είτε οδικώς, είτε διά θαλλάσης μέσω Ηγουμενίτσας. Η ελληνική πλευρά με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και οικονομικό, επιθυμεί την εγκατάσταση των Ρουμάνων στις περιοχές κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και είναι διατεθειμένη να τους προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ