Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Νέα κύματα προσφύγων...

KIΣANΓKANI. -

Νέο κύμα διαφυγής Ρουαντέζων προσφύγων προς τη ζούγκλα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες. Σύμφωνα με εκπροσώπους οργανώσεων αρωγής, βασική αιτία της νέας περιπέτειας των περίπου 60.000 προσφύγων είναι η άρνηση των ανταρτών να τους δώσουν άδεια ασφαλούς επαναπατρισμού τους.

"Υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Κασέσε έχουν ερημώσει. Κάτι τέτοιο περιπλέκει ακόμη περισσότερο το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ενισχύει τον κίνδυνο μετάδοσης επιδημιών", δήλωσε ο Πολ Στρόμπεργκ, εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ" στο Κισανγκάνι. Ο Στρόμπεργκ είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τα στρατόπεδα άδειασαν γιατί τα "σφράγισαν" οι αντάρτες της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Το μόνο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί είναι ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που αναζητούν και πάλι, πεινασμένοι και κουρασμένοι, καταφύγιο στη ζαϊρινή ζούγκλα... Οι περισσότερες ενδείξεις μιλούν για έναν αριθμό 60.000 Ρουαντέζων προσφύγων που ξεκίνησαν νέα περιπέτεια αναζήτησης υποτυπωδώς ασφαλούς καταφυγίου μετά τις σφαγές ομοεθνών τους από Ζαϊρινούς...

Τι μπορεί να γίνει; "Να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης ο Λόρεντ Καμπίλα" πρότεινε από τη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Μπορείς να σκοτώσεις με σφαίρες ή με λιμοκτονία. Το δεύτερο φαίνεται πως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ανατολικό Ζαϊρ"!

Λεκτικά "πυρά" στους αντάρτες του Λόρεντ Καμπίλα εξαπέλυσε και η Διεθνής Αμνηστία.

Η ανθρωπιστική οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι περίπου 80.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται σε διάφορους καταυλισμούς νότια του Κισανγκάνι, έχουν περιέλθει σε κατάσταση "πλήρους εξουθένωσης" λόγω της ασιτίας και των ασθενειών. "Πόσοι πρόσφυγες πρέπει να πεθάνουν ή να υποφέρουν από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θύματα των στρατιωτών της Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ (AFDL) του Λόρεντ Ντεζιρέ Καμπίλα, πριν η διεθνής κοινότητα να τους στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι υπεύθυνοι για μια γενοκτονία; αναρωτήθηκε εκπρόσωπος της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ