Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Ο Φουτζιμόρι θα συνεχίσει το "κυνήγι μαγισσών"

ΛΙΜΑ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ - ΤΟΚΙΟ.-

Η φονική επιδρομή των Περουβιανών κομάντος στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή τελείωσε, αλλά ο απόηχος των αιματηρών γεγονότων της 22ας Απρίλη συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, διαβεβαίωσε χτες ότι θα πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση πιθανών "ξεσπασμάτων βίας" από τα εναπομείναντα μέλη της ανταρτικής οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρχο Χασιμότο έθετε τις πρεσβείες στο εξωτερικό σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής από το φόβο επεισοδίων.

"Δεν ήρθε απαραίτητα το τέλος των ανταρτών. Θα υπάρξουν κύματα βίας, αλλά παίρνουμε κάθε προληπτικό μέτρο ασφαλείας", είπε χτες ο Φουτζιμόρι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις λεπτομέρειες της επιδρομής των κομάντος που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο όλων των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών στο Αμβούργο της Γερμανίας, Ισαάκ Βελάσκο, σαν να επιβεβαίωνε τα λόγια του Φουτζιμόρι, υποστήριζε ότι το "Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου" θα αποφασίσει πότε και πού θα απαντήσει για τη "δολοφονία των 14 μελών του κομάντο Εντγκαρ Σάντσες". Κατήγγειλε, επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περισσότερα μέλη της ομάδας των συντρόφων του βασανίστηκαν και στη συνέχεια σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, που πραγματοποίησαν την έφοδο στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιαπωνίας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες είχαν σεβαστεί την αξιοπρέπεια και τη ζωή των ομήρων, ο Βελάσκο ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Αμβούργο με την ακόλουθη φράση: "Ο εμφύλιος πόλεμος στο Περού θα συνεχιστεί. Η απελευθέρωση των ομήρων δεν είναι παρά μια περιορισμένη νίκη για την κυβέρνηση του Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι"!

Μετά από τις εξελίξεις του τελευταίου 48ωρου, το Τόκιο έθεσε σε κατάσταση "ύψιστης ετοιμότητας" όλες τις διπλωματικές αποστολές τις Ιαπωνίας στο εξωτερικό από το φόβο αντιποίνων από την πλευρά των ανταρτών της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου". Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην ιαπωνική πρεσβεία στη Λίμα του Περού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, Σιρόκου Κατζιγιάμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί "σύστημα χειρισμού περιπτώσεων κρίσης σε ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ιαπωνίας στο εξωτερικό". Ο Κατζιγιάμα είπε ότι η κυβέρνηση Χασιμότο σκέπτεται να μπορεί να στέλνει στο εξωτερικό ειδικές ομάδες κομάντος σε περιπτώσεις ανάλογες με την ομηρία στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα.

Διαδηλωτές στο Μεξικό: "Η Λατινική Αμερική πενθεί!"

Δεκάδες διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά και ντομάτες στην πρεσβεία του Περού στην Πόλη του Μεξικού διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή επέμβαση των περουβιανών δυνάμεων ασφαλείας στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα.

Περίπου 50 διαδηλωτές, που ανήκαν σε αριστερές ομάδες, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Περού και φώναζαν συνθήματα όπως "Φουτζιμόρι δολοφόνε".

Μπροστά στην είσοδο της περουβιανής πρεσβείας τοποθετήθηκαν 14 κεριά, ένα για κάθε νεκρό αντάρτη. Ενας διαδηλωτής ύψωσε μια φωτογραφία του Φουτζιμόρι με τον ακόλουθο τίτλο - "όνομα": "Χιτλερμόρι"...

Μέχρι το τέλος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους τρεις άοπλους φρουρούς της περουβιανής πρεσβείας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org