Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση της διαδικασίας προσέγγισης
Με χαμηλούς τόνους, μετά από την καλλιέργεια ενός κλίματος υπέρμετρης αισιοδοξίας, η Αθήνα προετοιμάζεται να εισέλθει σε μια διαδικασία διαλόγου με την Αγκυρα. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα, αφού προηγουμένως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός κειμένου, το οποίο θα περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Οι χαμηλοί τόνοι και η προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της συμφωνίας για τη σύσταση της επιτροπής, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει τις έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετατροπής αυτής της διαδικασίας σε μέσο ρυμούλκησης σε νέο δεσμευτικό πολιτικό διάλογο επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος με τις δηλώσεις του εμφανίζεται βέβαιος ότι η διαδικασία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε πολιτικό διάλογο. Ο Θ. Πάγκαλος επέμεινε σε αυτή τη διαβεβαίωση σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι την προσεχή άλλη βδομάδα θα ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος το έχει ζητήσει.
Πάντως, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η αναζήτηση μιας διαδικασίας για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους και αυτό γιατί θεωρείται δεδομένο πως η Αγκυρα θα επιχειρήσει να καταγράψει για μια ακόμη φορά τις απαιτήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος επισημαίνει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει επί της ουσίας ελληνοτουρκική προσέγγιση, πριν η Αγκυρα αποσύρει τις απειλές πολέμου και δηλώσει πως αναγνωρίζει τις συνθήκες που διέπουν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Η θέση αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, αποτελεί την "τελευταία γραμμή άμυνας" της Αθήνας και καθορίζει ως ένα σημείο τα όρια δικαιοδοσίας της επιτροπής. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με μια άλλη προσέγγιση, περιγράφει και τα "προσωπικά" πολιτικά του όρια, καλλιεργώντας έντεχνα τις φήμες που τον θέλουν εξαιρετικά επιφυλακτικό για την πορεία που ακολουθεί η πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία.
Αυτή η πορεία, το τελευταίο διάστημα περιγράφεται από μια έντονη προσπάθεια επίδειξης καλής θέλησης. Η άρση του "βέτο" για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στη ΔΕΕ και η αποδοχή της ένταξης των τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας αποτελούν τις πιο πρόσφατες κινήσεις της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά, όπως παρατηρούν με ανησυχία διπλωματικοί κύκλοι, η Αγκυρα δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτε, εκτός από μια επίσκεψη διπλωματικής αβροφροσύνης του αρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου Ι. Καρανταγί στην ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία την 25η του Μάρτη.