Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Νέο νομοσχέδιο αδιαφάνειας...

Ακόμη και ο έλεγχος της ποιότητας των κατασκευών περνάει σε ιδιώτες!

Την ολοκλήρωση του νέου νομοσχεδίου που αφορά στην ανάθεση των δημοσίων έργων ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελής, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Και το νομοσχέδιο αυτό - το δεύτερο μέσα σε τρία μόλις χρόνια - δέχεται ήδη αρκετές επικρίσεις από τον τεχνικό κόσμο και τους ίδιους τους εργολήπτες, αφού κάθε άλλο παρά θεσμοθετεί τη διαφάνεια στις αναθέσεις των δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα:

  • Με διάφορες διατάξεις προβλέπει την ανάθεση των έργων με προϋπολογισμό άνω του 1,5 δισ. δρχ. μέσω ενός μαθηματικού τύπου και έτσι με πρόσχημα την αντικειμενικοποίηση της διαδικασίας ανάθεσης αυτές γίνονται αντικείμενο ακόμη μεγαλύτερων στρεβλώσεων από ό,τι ισχύει σήμερα με τις αιτιολογήσεις των προσφορών, με βάση τις οποίες ανατίθενται έργα ακόμη και στον 40ο μειοδότη!
  • Με άλλες ρυθμίσεις παγιοποιεί την ολιγοπώληση των έργων από τις μεγάλες εγχώριες και ξένες εταιρίες.
  • Επίσης αναθέτει σε ιδιώτες (και μάλιστα ξένους) ακόμη και τον έλεγχο της ποιότητας των δημοσίων έργων, θέτοντας στο περιθώριο τη δημόσια διοίκηση.

Οπως δήλωσε ο Χρ. Βερελής, ακόμη και για την κατάταξη των τεχνικών εταιριών σε τάξεις πτυχίου. με βάση τα οποία αναλαμβάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προσλάβει συμβούλους δύο τράπεζες!

Τέλος, με το νομοσχέδιο ιδρύεται Ινστιτούτο Οικονομίας των Κατασκευών, με βασικό στόχο την κατάρτιση του νέου αναλυτικού τιμολογίου στις κατασκευές. Βασικό θέμα της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΜΕΔΕ ήταν οι προοπτικές των μεσαίων και μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν και τα περισσότερα προβλήματα φτάνοντας μέχρι και την τέλεια σύνθλιψη. Οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις αν και αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων του κλάδου, τα τελευταία χρόνια βλέπουν να παρατηρείται μείωση κατά 20% των έργων που δημοπρατούνται και τους αφορούν, ενώ παράλληλα υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού των έργων που παίρνουν οι μεγαλύτερες εταιρίες Ζ' και Η' τάξης πτυχίου, οι οποίες κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου των δημοπρατηθέντων έργων.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Γ. Παπαϊωάννου, χαρακτήρισε στην καλύτερη περίπτωση απροσδιόριστες τις προοπτικές των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων και ζήτησε από το κράτος να τις υποστηρίξει με την εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου και την προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ