"Μαζευτήκαμε σήμερα για να δούμε αν τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν χρώμα και θρησκεία... Οι μετανάστες δεν είναι απόβλητοι... Είμαστε σαν τις σταγόνες της βροχής στη γη της πατρίδας σας. Τη νιώθουμε δική μας πατρίδα. Οπως ο γεωργός μαζεύει τη βροχή σε ένα ρυάκι, έτσι κι εμείς ζητάμε σιγουριά. Ενα ρυάκι φτιαγμένο στις όχθες των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας σε αυτόν τον τόπο".
Με αυτά τα λόγια ο Νσοφόρ Γκόντγουιν από τον Παναφρικανικό Σύνδεσμο έδωσε τη θέση όσων ξένων έχουν έρθει στη χώρα μας να βρουν καταφύγιο. Οσων εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όσων πέφτουν στα χέρια "αετονύχηδων" που τους ξεζουμίζουν. Λόγια που ακούστηκαν χτες, πρώτη μέρα του διήμερου που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ,η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,η Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών ΚΑΣΑΠΙ,και ο Παναφρικανικός Σύνδεσμος.Θέμα του: "Μετανάστες στην Ελλάδα. Διαδικασία νομιμοποίησης - ρατσισμός - ξενοφοβία".
Μέχρι τέλος Μάη το θέμα της νομιμοποίησης των αλλοδαπών θα έχει ρυθμιστεί, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.Ο υπουργός έκανε τη διαπίστωση ότι η χώρα μας δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της ανθρωπιστικής επίλυσης του προβλήματος και υπερασπίστηκε τα διατάγματα της κυβέρνησης που ρυθμίζουν τους όρους και τη διαδικασία για την είσοδο και την παραμονή μεταναστών στη χώρα μας.
Από το περασμένο φθινόπωρο έχει ξεκινήσει η συζήτηση και διαμόρφωση των ΠΔ για τους όρους και τις προϋποθέσεις καταγραφής και νομιμοποίησης των αλλοδαπών στην Ελλάδα. Ηδη από την αρμόδια επιτροπή έχει διαμορφωθεί το πρώτο ΠΔ και κοντεύει να τελειώσει το άλλο.
"Από την όλη διαδικασία όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε θέλει να λύσει οριστικά και ουσιαστικά το ζήτημα" υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Ζωή Σώκου."Τα διατάγματα συνδέουν απόλυτα την προσωρινή άδεια παραμονής, αλλά και την ανανέωσή της στη συνέχεια με την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία υπηρεσία, ούτε ο ΟΑΕΔ, που να έχει πλήρη εικόνα και καταγραφή για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και την απασχόληση στη χώρα μας" πρόσθεσε. "Επίσης διαιωνίζει την παράνομη εργασία, όταν δεν παίρνονται μέτρα και δεν επιβάλλονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα στους εργοδότες, όταν παράνομα απασχολούν αλλοδαπούς, ενώ οι τελευταίοι απελαύνονται πληρώνοντας τα έξοδα της απέλασης".
Η Ζωή Σώκου ζήτησε να μην υπάρχει απόλυτη σύνδεση της άδειας παραμονής με την απασχόληση, η πρώτη άδεια παραμονής να είναι το ελάχιστο για ένα χρόνο, η ανανέωση της άδειας παραμονής μετά το χρόνο να είναι η πρώτη τουλάχιστο για τρία χρόνια και η επόμενη ανανέωση αόριστης χρονικής διάρκειας και να μην είναι λόγος απέλασης τα ζητήματα υγείας.
Μίλησαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Θεοχάρης Παπαμάργαρης,ο Θ. Καρζής από την ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωποι του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ, της ΠΟΛ.ΑΝ και οργανώσεων μεταναστών.