• "Εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, εσείς εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Τα χρόνια αυτά είναι προνομιακά", τόνισε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες
  • Καμαρώνει για την αύξηση των κερδών και υπόσχεται περισσότερα
  • - Η πολυμέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, η επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και η θλιβερή εμφάνιση του... - 1997-04-10 00:00:00.0"/>
  • "Εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, εσείς εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Τα χρόνια αυτά είναι προνομιακά", τόνισε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες
  • Καμαρώνει για την αύξηση των κερδών και υπόσχεται περισσότερα
  • - Η πολυμέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, η επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και η θλιβερή εμφάνιση του... - 1997-04-10 00:00:00.0" /> Πολυμέτωπη αντιλαϊκή επίθεση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
    Πολυμέτωπη αντιλαϊκή επίθεση
    • Τους "άξονες" της ολόπλευρης επέλασης κατά των εργαζομένων παρουσίασε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του "Εκόνομιστ"
    • "Εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, εσείς εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Τα χρόνια αυτά είναι προνομιακά", τόνισε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες
    • Καμαρώνει για την αύξηση των κερδών και υπόσχεται περισσότερα

    Η πολυμέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, η επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και η θλιβερή εμφάνιση του πρωθυπουργού ως υπηρέτη της οικονομικής ολιγαρχίας, αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του Κ. Σημίτη στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

    Το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη και η εμμονή της στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής λαίλαπας ξεδιπλώθηκαν ανάγλυφα μέσα από την πρωθυπουργική ομιλία, με την οποία παρουσιάστηκε ο πλούσιος αντιλαϊκός απολογισμός της κυβέρνηση, αλλά και οι υποσχέσεις στο "εκλεκτό" ακροατήριο για συνέχιση αυτής της πολιτικής σε μεγαλύτερη έκταση και βάθος.

    Μέσα στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Κ. Σημίτης, "πρέπει να υλοποιήσουμε ένα εκτεταμένο, δύσκολο και πολυμέτωπο πρόγραμμα",και έσπευσε να γίνει σαφής: Πρώτον,"πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Ελλάδας στην τελική φάση της ΟΝΕ", που σημαίνει συνέχιση της λιτότητας, σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών, κ. ο. κ. Δεύτερον,"πρέπει να προωθήσουμε ισχυρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας μας και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον οξυμένο ανταγωνισμό στο διεθνές και οικονομικό σκηνικό". Με άλλα λόγια, μείωση του κόστους εργασίας, κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, κ. ο. κ. Τρίτον,"στόχος μας είναι η συμβολή στη δημιουργία όρων πολιτικής σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας όρων που θα μας επιτρέπουν έναν ενεργό ρόλο", πράγμα που σημαίνει ένταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στις γειτονικές χώρες, προς όφελος μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών. Ο τέταρτος άξονας αφορά την οργάνωση εργασίας, η οποία "πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να συρρικνώνεται η ανεργία", δηλαδή, ελαστικοποίηση της εργασίας, κατάργηση του 8ωρου, γενίκευση της μερικής απασχόλησης κλπ.

    "Τι έχουμε κάνει... "

    Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Σημίτης το αφιέρωσε στο να απαριθμήσει τα πλούσια μέτρα και επιτεύγματα, προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και να τους υποδείξει τους τρόπους δράσης το επόμενο διάστημα.

    Πραγματικά, η κυβέρνηση Σημίτη έχει πολλά προσφέρει στα μεγάλα αφεντικά: "Με τη μακροοικονομική πολιτική μας δημιουργήσαμε συνθήκες εμπιστοσύνης για την οικονομία (σ. σ. για σας). Αποτέλεσμα της πολιτικής μας ήταν η σημαντικότατη αποκλιμάκωση των ονομαστικών και πραγματικών επιτοκίων, που μείωσε σημαντικά, τόσο το κόστος λειτουργίας, όσο και το κόστος επενδύσεων για τις επιχειρήσεις" (σ. σ. Αδιάφορο, αν ταυτόχρονα έχουν "ληστέψει" τις μικροκαταθέσεις". "Τα κέρδη και η αποδοτικότητα (σ. σ. εννοείται του κεφαλαίου) κινήθηκαν αυξητικά" (! ). Αξίζει να καμαρώνει...

    Τι σημασία έχει αν, όπως ομολόγησε, η "ανάκαμψη των επενδύσεων" δεν ήταν η αναμενόμενη. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για την αύξηση των κερδών και το μόνο που ζητά από τους επιχειρηματίες είναι "την καινοτομία, την τολμηρή σύλληψη, το νέο προϊόν, τη νέα μέθοδο, τη νέα αγορά". Αυτή, τόνισε, "πρέπει να είναι η ειδική προσφορά του επιχειρηματία στο κοινωνικό σύνολο"!

    "... και τι θα κάνουμε για σας"

    Ομως, δε σταμάτησε στον απολογισμό ο Κ. Σημίτης, αλλά προχώρησε και σε πλούσιες υποσχέσεις και εξαγγελίες προς τους επιχειρηματίες, ενώ δεν έλειψαν και οι υποδείξεις για τον τρόπο που πρέπει να δράσουν, στο θερμοκήπιο της κυβερνητικής πολιτικής. Απαντώντας στα αιτήματα για κρατικές ενισχύσεις που του υπέβαλαν, όπως είπε, επιχειρηματίες, είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να τους ενισχύσει ευθέως από τον προϋπολογισμό και να τους δώσει επιπρόσθετα "κίνητρα", και τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν τα γενικότερα μέτρα της κυβέρνησης. Εμείς, η κυβέρνηση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης, χαμηλής ανεργίας, ανάπτυξης και διαρθρωτικού μετασχηματισμού. Εσείς, οι επιχειρηματίες πρέπει να λειτουργήσετε δημιουργικά, να αξιοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται. Τα χρόνια αυτά είναι προνομιακά" (! ).

    "Το επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγική αναδιάρθρωση", τόνισε σε άλλο σημείο, δίνοντας τη "γραμμή". Παρ' όλα αυτά, τους υποσχέθηκε την "αναμόρφωση των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου", στην κατεύθυνση της αναδιανομής τους προς όφελος, προφανώς, των ισχυροτέρων. Επίσης, τους υπενθύμισε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, με το οποίο τους παρέχεται πλήρης ασυδοσία, καταργώντας τις "λεπτομέρειες" περί "περιβάλλοντος" και "γραφειοκρατίας" κλπ. "Το νομοσχέδιο, παραδέχτηκε, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου".

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τα μεγάλα αφεντικά. Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνη θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση ξεπουλήματος του ΟΤΕ, ενώ παράλληλα προωθείται η ιδιωτικοποίηση μικρών τραπεζών - οι μεγάλες θα "εξυγιανθούν" - ενώ στη διαδικασία του ξεπουλήματος είναι οι επιχειρήσεις του ΟΑΕ, οι θυγατρικές τραπεζών και η ΔΕΠ.

    Ομως, δε σταμάτησε ούτε εδώ. Είχε έτοιμη συνταγή για την επιτυχία των επιχειρήσεων και, βέβαια, για σίγουρα και καλά κέρδη: "Ικανότητα ελέγχου του κόστους παραγωγής στις πιο σημαντικές του διαστάσεις", δηλαδή μόνο στο κόστος εργασίας. "Ικανότητα πολιτικής τιμών", "ικανότητα εσωτερικών οργανωτικών καινοτομιών και αναδιάρθρωσης". Το ζητούμενο, συμπλήρωσε, είναι συνεργασίες, μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα κεφάλαια που χρειάζονται για το άνοιγμα αγορών και την επιβολή επώνυμων προϊόντων.

    Μήνυμα αδιαλλαξίας

    Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο Κ. Σημίτης να στείλει ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους και όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή καταιγίδα. "Ελπίζω να έχει κατανοητό σε όλους, ότι η οικονομία μας έχει συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς δυσανάλογο κόστος. Η κυβέρνησή μας δε θα διαβρώσει όσα με θυσίες επιτεύχθηκαν".Στο πλαίσιο αυτό, θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει τη βαθιά του περιφρόνηση στις λαϊκές ανάγκες: "Σίγουρα ορισμένες αποφάσεις μας δε θα αρέσουν σε όλους. Δεν προχωράμε, όμως, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους σήμερα".

    Π. Κ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ