Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Θεσμοθετούν τις ... μελλοντικές επεμβάσεις

Με έγκριση της ελληνικής πρότασης να δημιουργηθεί ένας οργανισμός πρόβλεψης κρίσεων στα Βαλκάνια και να νομιμοποιηθεί με τον τρόπο αυτό η επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εσωτερικά των γειτονικών μας χωρών, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚ Α. Τσοχατζόπουλος, θα πρόκειται "για ένα θεσμικό όργανο, το οποίο θα εγγυηθεί την εφαρμογή πολιτικών ασφάλειας, σταθερότητας και οικονομικής συνεργασίας ως αναγκαίο βήμα, στο διάστημα που απομένει ως την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ".

Η λέξη - κλειδί που κυριάρχησε στη Διάσκεψη ήταν η Περιφερειακή Συνεργασία. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πρότειναν η ΕΕ να πιέσει για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε "να προσαρμοστούν οι βαλκανικές χώρες στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς και να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ". Οπως είχε δηλώσει την πρώτη μέρα της Διάσκεψης ο πρόεδρος του ΕΣΚ Ρ. Σάρπινγκ, εκπροσωπώντας τις απόψεις του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, "η διάσκεψη γίνεται για να καθιερώσουμε αυτό το τρίτο επίπεδο, το επίπεδο της Περιφερειακής Συνεργασίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ". Πάντως, σε κάθε περίπτωση τα μέλη του προεδρείου του ΕΣΚ διευκρίνιζαν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι μία διαδικασία μακροχρόνια, ωστόσο η ομπρέλα του ΝΑΤΟ σύντομα θα σκεπάσει τα Βαλκάνια.

Οπως έγινε σαφές και από το διήμερο της Διάσκεψης, τα αναμενόμενα κέρδη από το Ελντοράντο της Αν. Ευρώπης και των Βαλκανίων δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, καθώς χρειάζονται δομικές αναδιαρθρώσεις και πολιτικές που θα διευκολύνουν τα σχέδια του κεφαλαίου. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, που ενδιαφέρονται για ρόλους στα Βαλκάνια, δίνουν την πρωτοκαθεδρία για επίτευξη του παραπάνω στόχου στην Ιταλία και κατά δεύτερο λόγο στην Ελλάδα. Ηδη όμως, όπως έμμεσα παραδέχτηκε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο τέλος της Διάσκεψης, υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, όσον αφορά τον τόπο που θα πρέπει να εγκατασταθούν τα στρατεύματα της κάθε χώρας. Και ακριβώς στο κέντρο της Αλβανίας, όπου επιθυμούν και οι δύο χώρες να εγκαταστήσουν τις δυνάμεις τους, υπάρχουν στρατηγικής σημασίας λιμάνια, όπως και σημαντικός ενεργειακός και ορυκτός πλούτος.

Στην πρωινή συνεδρίαση οι αντιπρόσωποι των βαλκανικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων περιέγραψαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, μετά το κύμα ιδιωτικοποιήσεων και τη λεηλασία της Βαλκανικής από τις πολυεθνικές και τη μαφία. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης της Σερβίας αναφέρθηκε με δραματικά λόγια στην οικονομική κατάσταση της χώρας του, τονίζοντας ότι η καταστροφή θα ξεσπάσει σε λίγους μήνες. Οι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν να προτείνουν τίποτα διαφορετικό από αυτά που επιτάσσει το ΔΝΤ και που μετατρέπουν τη Βαλκανική σε ένα τεράστιο τριτοκοσμικό θύλακα, αγνοώντας το γεγονός ότι η βαναυσότητα της παγκοσμιοποίησης πολλαπλασιάζει τις οικονομικές και κοινωνικές ρήξεις, όπως για παράδειγμα γίνεται σήμερα στην Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ