Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΝΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΧΗΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΚΣ
Σκιρτήματα ανάτασης

- Ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις σχολές, παραμονές των εκλογών;

- Αυτές τις μέρες, τα μέλη και οι φίλοι των ΠΚΣ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εκατοντάδες φοιτητές. Συζητήσαμε για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Για το εργασιακό μέλλον των φοιτητών. Για το φοιτητικό κίνημα. Για τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες των προηγούμενων μηνών. Για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Από τις συζητήσεις αυτές βγαίνουμε πιο αισιόδοξοι γιατί διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις των ΠΚΣ αντιμετωπίζονται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών. Πιο εύκολα, σε σχέση με πιο παλιά, αντιλαμβάνονται οι φοιτητές την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και το μέλλον που ετοιμάζουν γι' αυτούς. Η δράση και οι θέσεις των ΠΚΣ βρίσκουν απήχηση και πιστεύουμε ότι αυτό το γεγονός θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

- Πώς αντιμετωπίζουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας τιςφοιτητικές εκλογές σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις;

- Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αντιμετωπίζουν τις φοιτητικές εκλογές με όρους βουλευτικής αναμέτρησης. Προσπαθούν σε μικρογραφία να κάνουν τα "ρουσφέτια" τους, μοιράζοντας θέματα και λύσεις εξετάσεων, τάζοντας σε φοιτητές ότι θα τους "περάσουν" σε μαθήματα! Ταυτόχρονα, αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση διοργανώνοντας εκδηλώσεις για τα "Ελγίνεια" για παράδειγμα. Ταυτόχρονα κουβαλάνε όλα τα στελέχη στις σχολές για να πείσουν τους φοιτητές, να ψηφίσουν με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και μόνο. Αυτά τα φαινόμενα όμως, αποδείχνουν ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις ενδιαφέρονται μονάχα, για το πώς, καταλαμβάνοντας τις έδρες στα νέα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων, θα κρατήσουν για άλλη μια χρονιά τους συλλόγους μακριά από τις πραγματικές διαθέσεις των φοιτητών.

Οι άλλες, μικρότερες παρατάξεις, αποφάσισαν να εμφανιστούν ξανά στις σχολές τώρα, μετά από ένα ολόκληρο χρόνο αποχής. Για να ξαναβγάλουν τις "υπερεπαναστατικές" τους κορόνες, για να προσπαθήσουν πάλι να ψαρέψουν στα θολά νερά, κρύβοντας από τους φοιτητές την πραγματική τους ταυτότητα.

Οι ΠΚΣ βλέπουν στις φοιτητικές εκλογές, τις εκλογές του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτές θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στα ΔΣ και την ΕΦΕΕ για την επόμενη χρονιά. Συνεπώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την απάντηση που θα δώσει το φοιτητικό κίνημα στη συντηρητική πολιτική.

- Τι θα σημάνει για το φοιτητικό κίνημα η ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας;

- Η ενίσχυση των ΠΚΣ είναι η μοναδική εγγύηση για να αλλάξει η ρότα του φοιτητικού κινήματος. Για να γίνουν οι σύλλογοι πραγματικοί εκφραστές των διαθέσεων των φοιτητών, για να ζωντανέψουν οι συλλογικές διαδικασίες, για να ενισχυθεί η αγωνιστική ενότητα των φοιτητών, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Πρέπει να σταματήσουν αυτοί οι συσχετισμοί που καθηλώνουν και χαλιναγωγούν τις αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών. Οι ΠΚΣ είναι σήμερα η μοναδική αξιόμαχη δύναμη αφύπνισης των φοιτητών. Ηταν πρωτοπόρες όλο το προηγούμενο διάστημα στη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης των αντιστάσεων. Οι ΠΚΣ θα είναι στην πρώτη γραμμή και στις 10 Απρίλη, δε θα απέχουν. Η άνοδος των ΠΚΣ είναι τα σκιρτήματα της νέας αγωνιστικής ανάτασης του φοιτητικού κινήματος. Και αυτό το γεγονός, δεν μπορεί να το εμποδίσει κανένας.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ