Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΡΜΑΝΙΑ
Τρόμος και εξαθλίωση για τις γυναίκες

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. -

Σε απελπιστική θέση βρίσκονται οι γυναίκες στη Βιρμανία, αφού το δικτατορικό καθεστώς της χώρας τους παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα όλων των πολιτών και κυρίως των γυναικών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μελέτη που πραγματοποίησε το Δημοκρατικό Μέτωπο των Φοιτητών της Βιρμανίας, τα μέλη του οποίου βρίσκονται στην παρανομία και κρύβονται στις ζούγκλες της χώρας. Οπως αναφέρει η μελέτη, ναι μεν η πιο γνωστή γυναίκα της χώρας, η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Σου Κι, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά η πλειοψηφία των απλών και συνηθισμένων γυναικών βρίσκονται σε δεινότερη θέση, ειδικά αυτές που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Η μελέτη αναφέρει ότι το καθεστώς στρατεύει γυναίκες και τις χρησιμοποιεί σαν "ανθρώπινη ασπίδα" στις πολύ συχνές επιθέσεις του εναντίον των ανταρτών. Σε άλλες περιπτώσεις, στρατιώτες κατά τη διάρκεια της νύχτας εισβάλουν σε σπίτια χωρικών που έχουν εξεγερθεί εναντίον του καθεστώτος και βιάζουν όλα τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καταβάλουν το κίνημα. Οι βιαιότητες και η οικονομική εξαθλίωση, έχουν οδηγήσει στο δρόμο της προσφυγιάς εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, που ζουν μες την αθλιότητα στα προσφυγικά στρατόπεδα στην Ταϊλάνδη. Πολλές απ' αυτές καταλήγουν να εργάζονται σαν πόρνες στη "βιομηχανία του σεξ" που είναι ιδιαίτερα ανθηρή στην Ταϊλάνδη και αντιμετωπίζουν απειλές, ακόμα και το θάνατο. Συνολικά, η φωνή των γυναικών στη χώρα ακούγεται ελάχιστα ως και καθόλου. Στις εκλογές του 1990, που το στρατοκρατικό καθεστώς δεν αναγνώρισε ποτέ, μόνο 15 γυναίκες εκλέχτηκαν και όλες ανήκαν στη "Λίγκα για τη Δημοκρατία", κόμμα που έχει ιδρύσει η Σου Κι.

Οι περισσότερες καταγγελίες που αναφέρονται στη μελέτη, υποστηρίζονται και από τις αναφορές που ήδη υπάρχουν από διάφορες ανθρωπιστικές ομάδες που βρίσκονται στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ταϊλάνδη. Οπως ήταν φυσικό, επίσημη αντίδραση του καθεστώτος δεν υπήρξε, αλλά αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα, κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εκτοξεύουν "γελοίες κατηγορίες", για να δημιουργήσουν απλώς εντυπώσεις!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ