Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Οι θέσεις των κομμάτων για το ναυάγιο και την επέμβαση

Στις 28 του Μάρτη η ιταλική φρεγάτα "Σιμπίλα" συγκρούστηκε με μία αλβανική ακταιωρό, στο κανάλι Οτράντο. Η σύγκρουση προκαλεί τη βύθιση του αλβανικού πλοίου και 89 Αλβανοί, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδία, αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά της Αδριατικής.

Στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανοίγει μια δραματική συζήτηση για τους Αλβανούς πρόσφυγες, που κατευθύνονται στην Ιταλία, και για την επιλογή της ιταλικής κυβέρνησης να συνεχίζει τον "ναυτικό αποκλεισμό", με στόχο να ελέγχει τη ροή των αλβανικών πλοίων προς τις ιταλικές ακτές, καθώς και για τη θέση της κυβέρνησης για στρατιωτική ("ανθρωπιστική") επέμβαση στην Αλβανία.

Ποιες είναι οι θέσεις των ιταλικών πολιτικών δυνάμεων, τόσο σχετικά με τη συνέχιση του "ναυτικού αποκλεισμού", όσο και για το ζήτημα της επέμβασης του ιταλικού στρατού στην Αλβανία;

Οι πιο ρατσιστικές και ξενόφοβες θέσεις εκφράζονται, αναμφισβήτητα, από τη Λίγκα του Ουμπέρτο Μπόσι. Η Λίγκα αποφάσισε να επιστρατεύσει, ενάντια σε όλους τους Αλβανούς που θα μπουν στη χώρα, τους αστυνομικούς των "πράσινων χιτώνων" της Λίγκα, ένα παραστρατιωτικό σώμα της Λίγκα που θυμίζει τους φασίστες "μελανοχίτωνες" του Μουσολίνι και του Χίτλερ.

Η Ιρένε Πιβέτι, ένα πρώην μέλος της Λίγκα, που ήταν πρόεδρος της Βουλής πριν από την κυβέρνηση Πρόντι, δήλωσε απερίφραστα ότι "θα πρέπει να ρίξουμε στη θάλασσα όλους τους Αλβανούς"

Η Εθνική Συμμαχία, το νεοφασιστικό κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι, απαιτεί να ενταθεί ο "ναυτικός αποκλεισμός", καθώς και να αναχωρήσει ο ιταλικός στρατός για την Αλβανία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια, πήγε στο Μπρίντιζι να βρει τους Αλβανούς πρόσφυγες και μπροστά στις κάμερες της ιταλικής τηλεόρασης, ως τέλειος ηθοποιός, έπιασε τα κλάματα για τη "δυστυχία που βρήκε τους Αλβανούς πρόσφυγες", μολονότι το ίδιο το κόμμα του Μπερλουσκόνι - Φόρτσα Ιτάλια - συμφώνησε τόσο με τον "ναυτικό αποκλεισμό", όσο και με τη στρατιωτική επέμβαση στο αλβανικό έδαφος.

Οσον αφορά στις κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (PDS) του Μάσιμο ντ' Αλέμα, ξεκαθάρισε ότι η γραμμή του είναι αυτή της συνέχισης του "ναυτικού αποκλεισμού" και της αποστολής ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία (για "ανθρωπιστικούς λόγους", όπως είπε ο ίδιος ο ντ' Αλέμα).

Την ίδια θέση με το PDS υιοθέτησε και το Λαϊκό Ιταλικό Κόμμα (αριστεροί καθολικοί), που είναι μια από τις πιο σημαντικές δυνάμεις της κυβέρνησης Πρόντι.

Σε αυτή τη γραμμή γενικής αποδοχής του "ναυτικού αποκλεισμού" και της στρατιωτικής επέμβασης αντιτάσσονται μόνο η Κομμουνιστική Επανίδρυση, αφού οι Πράσινοι αντιτάχτηκαν μεν στην πολιτική του "ναυτικού αποκλεισμού", αλλά ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη.

Σημαντική είναι η αΑνακοίνωση της Εθνικής Γραμματείας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης," της 1ης Απριλίου, που λέει:

Ανακοίνωση της Εθνικής Γραμματείας

Είναι πλέον καθαρό ότι η τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων Αλβανών προσφύγων προκλήθηκε από την προσπάθεια του ιταλικού ναυτικού, βασισμένη σε συγκεκριμένες κυβερνητικές οδηγίες, να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα μέσα από μία στρατιωτική ενέργεια. Πέρα από τη δυναμική των γεγονότων και τις υποκειμενικές ευθύνες που θα αποσαφηνιστούν από την Εισαγγελία και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ερευνάς που προτείναμε εμείς, υπάρχει μία αντικειμενική και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Θα αλλάξει, λοιπόν, εκείνη η στάση της κυβέρνησης και, θα ανασταλεί η λεγόμενη ναυτική περιπολία που είχε οργανωθεί για τον παραπάνω λόγο.

Η στρατιωτική αποστολή, που στο μεταξύ πρότεινε και ο ΟΗΕ, στις σημερινές συνθήκες θα ήταν απόλυτα λαθεμένη. Δύο είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα. Ο πρώτος έχει σχέση με την ολοφάνερη εχθρικότητα του αλβανικού πληθυσμού απέναντι στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις λόγω του ναυαγίου. Ο δεύτερος έχει σχέση με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Μία στρατιωτική επέμβαση χωρίς μία αντικατάσταση, που έστω να δρομολογείται, του καθεστώτος Μπερίσα, θα μπορούσε να φανεί ως στήριξη στο καθεστώς που είναι η ίδια η αιτία της αλβανικής κρίσης. Γι' αυτούς τους λόγους, αν η κυβέρνηση επιμείνει να πραγματοποιήσει αυτήν τη στρατιωτική αποστολή, η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα αντιταχθεί.

Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι επιβάλλεται μια καθαρή αλλαγή στη μέχρι τώρα πολιτική. Θα πρέπει να απομονωθεί ο Μπερίσα, τόσο επειδή έχει χάσει απολύτως τη νομιμότητά του, όσο και επειδή αποτελεί το κύριο εμπόδιο μιας πραγματικά ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης Φίνο και των επιτροπών των εξεγερμένων, επίσης και επειδή οι ενέργειές του αυτών των ημερών (άρνηση για την κατάργηση της λογοκρισίας και προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης) αποσκοπούν καθαρά στην εκτροφή της έντασης και της βίας στη χώρα. Θα πρέπει να κληθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι τώρα παθητικός και ένοχος θεατής, να αναλάβει τις ευθύνες της, ξεκινώντας από την προστασία των προσφύγων και την προετοιμασία ενός σχεδίου οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία θα διαχειριστεί με τη συμβολή εθελοντικών συλλόγων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, της Αριστεράς και των πολιτών, στην κοινή κινητοποίηση πάνω σε αυτούς τους στόχους και να βρουν μαζί τις μορφές για μία αποτελεσματική δέσμευση αλληλεγγύης με τον αλβανικό λαό και ενάντια στην αυξανόμενη ξενοφοβία.

Φόσκο ΤΖΑΝΙΝΙ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ