Υπεύθυνο για την επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του αρχαιολογικού χώρου το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνυπεύθυνο, που δεν αντιδρά, το ΥΠΠΟ
Το ενδεχόμενο να ανεγερθούν και μέσα στο Ολυμπιείον νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, η οικοδόμηση μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους θα θεωρούνταν ...ανέκδοτο.Στην Ελλάδα όμως, συμβαίνει κι αυτό το αδιανόητο.
Ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος (ΕΓΣ) επιδιώκει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων. Το θέμα είχε ξεκινήσει το 1988. Στην πορεία, όμως, η διαδικασία σταμάτησε. Αναζωπυρώθηκε, όμως, πάλι, αφού τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δεν έχουν κάνει τίποτα για να προστατέψουν τον αρχαιολογικό χώρο και τα περιβάλλοντα αυτόν μνημεία. Αν και η πολεοδομική άδεια έχει ανασταλεί, το Προεδρικό Διάταγμα ισχύει και ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει υποψήφιος για "τσιμεντοποίηση". Ο ΕΓΣ προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, με την προσφυγή που έχει κάνει στο ΣτΕ και με την οποία ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τις οποίες απορρίφτηκε η αίτησή του για οικοδόμηση του Ολυμπιείου.
Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ΕΓΣ είναι ο πρώην υπουργός Κάρολος Παπούλιας και μέλος του ΔΣ του ΕΓΣ είναι νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κ. Παπαδογιάννης.Δηλαδή δύο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που επαίρεται περί των σχεδίων του για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, στην οποία περιλαμβάνεται και το Ολυμπιείο, έχουν τεθεί υπέρ της τσιμεντοποίησης του τελευταίου.
Με ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 661 Δ 14.9.88), τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στη συμβολή των οδών Ολγας και Αρδηττού για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, μετατρέποντας τον αρχαιολογικό χώρο σε οικοδομήσιμο με κάλυψη Ο,30% και συντελεστή δόμησης 0,40. Πρόκειται για τέσσερα περίπου στρέμματα (από συνολικό χώρο 12 στρεμμάτων), όπου θα κτίζονταν δυο κλειστά γήπεδα πάλης, με εξέδρες, γήπεδο βόλεϊ - μπάσκετ, μια μεγάλη και μια παιδική πισίνα, γραφεία, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής.
Τρία χρόνια αργότερα, εκδόθηκε η 1318/91 οικοδομική άδεια από το Πολεοδομικό Γραφείο Αθήνας, η οποία, όμως, επέτρεπε την κάλυψη του συγκεκριμένου χώρου των 4 στρεμμάτων κατά 100%, ενώ το ΠΔ όριζε κατά 30%.
Η άδεια εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το περίεργο είναι ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με απόφασή του το 1985, είχε εγκρίνει την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, με τον όρο να γίνει η αυτονόητη ανασκαφική έρευνα.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος της Αθήνας - ο τελευταίος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - σταμάτησαν την όλη διαδικασία. Αλλωστε, είχε αρχίσει η ρύθμιση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Ομως, οι αντιρρήσεις τους δε φάνηκαν αρκετές, αφού το ΠΔ του 1988 δεν αποσύρθηκε, όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα ο ΕΓΣ να έχει προσφύγει στο ΣτΕ, απαιτώντας και τη ...δικαίωσή του (!). Οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, ακόμα δεν ανακάλεσαν το διάταγμα.
Για να σώσουν το χώρο, ο βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Λεων. Αυδής,ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων,ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και οι εξωραϊστικοί πολιτιστικοί σύλλογοι"Αρδηττός" και Παρθενώνας έχουν παρέμβει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.Οι παραπάνω παρεμβαίνουν υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων αποφάσεων και ζητούν να απορριφτεί ως απαράδεκτη και αβάσιμη η αίτηση του ΕΓΣ.
Στην προσπάθεια διάσωσης του Ολυμπιείου, συμμετέχουν η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς,το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών διοργανώνει συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό στα γραφεία του ΤΕΕ.
Επίσης, με ανακοίνωσή του, ο σύλλογος "Αρδηττός" ζητά να μην ανεγερθεί νεκροτομείο στην περιοχή του Μετς.Λίγα μέτρα πιο πέρα από τον παγκόσμιας αξίας αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείον, τη βυζαντινή εκκλησία της Αγ. Φωτεινής που είναι φτιαγμένη και με αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας, την πηγή της Καλλιρρόης, βρίσκεται ένα κτίριο, στην οδό Αναπαύσεως 10 και Τυρταίου. Σήμερα πραγματοποιείται επαναληπτική δημοπρασία για την αγορά ακινήτου, που θα στεγάσει το νεκροτομείο. Το παραπάνω κτίριο είναι ανάμεσα στα υποψήφια.
Ο σύλλογος "Αρδηττός" διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτίριο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υποψήφια για το νεκροτομείο. Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται: "Η εν λόγω οικοδομή, σύμφωνα με έκθεση αυτοψίας του Δήμου Αθηναίων, έχει αυθαίρετες κατασκευές που πρόκειται να κατεδαφιστούν. Το δε τίμημα που χρειάζεται να καταβληθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι τρομακτικό, ενώ εύκολα μπορούσε να αναζητηθεί ανάλογο κτίριο σε άλλες περιοχές, με το 1/10 του τιμήματος. Ολοι οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι γιατί σε μία περιοχή, τόσο επιβαρυμένη από νεκρικό περίγυρο (σ.σ. Α Νεκροταφείο), τόλμησαν κάποιοι να σκεφτούν ότι θα ήταν δυνατόν να προστεθεί και νεκροτομείο".
Το παραπάνω κτίριο ανήκει σε οικοδομικό τετράγωνο και οι χρήσεις γης σ' αυτό το σημείο αφορούν γενικά την κατοικία. Ο σύλλογος ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην περιληφθεί το ακίνητο της οδού Αναπαύσεως στη δημοπρασία.