Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Του ζητούν και τα ρέστα!

Ενας δημόσιος υπάλληλος - θύμα της γραφειοκρατικής τρέλας και της αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να διασφαλίσει χρήματα του δημοσίου, ταλαιπωρείται ηθικά και οικονομικά χωρίς να φταίει ο ίδιος

Η ελληνική δημόσια διοίκηση και η γραφειοκρατική της λειτουργία, που εδώ και χρόνια, λόγω της χρησιμοποίησή της από τους εκάστοτε κυβερνώντες για κομματικά και άλλα συμφέροντα, διαιωνίζεται, ταλαιπωρώντας άδικαανυπεράσπιστους πολίτες. Φτάνει στο σημείο να ζητάει από υπάλληλό της να πληρώσει χρήματα που άλλος πήρε παράνομα και σήμερα αρνείται να τα επιστρέψει στο δημόσιο. Το συγκεκριμένο περιστατικό που καταγγέλλει ο Σπύρος Πέτας δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Ζακύνθου, είναι ένα από τα εκατοντάδες που συμβαίνουν καθημερινά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Σ. Πέτας από το 1987 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1992 ήταν εκκαθαριστής αποδοχών (κανόνιζε τους μισθούς των δασκάλων) στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 ο Διονύσης Μυλωνάς, δάσκαλος σε σχολείο της περιοχής μέχρι τότε, διορίζεται με απόφαση των τότε υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, της κυβέρνησης της ΝΔ, πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Η απόφαση αυτή, όμως, ενώ έπρεπε να πάει στον εκκαθαριστή, ώστε να σταματήσει την πληρωμή του δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του. Ετσι ο Δ. Μυλωνάς, πρόεδρος πλέον του νοσοκομείο, συνέχιζε να πληρώνεται κανονικά σαν δάσκαλος.

Στις 30 Σεπτέμβρη του 1992, ο Σ. Πέτας φεύγει από τη θέση του εκκαθαριστή και επιστρέφει στην οργανική του θέση σε σχολείο. Μετά από 13 ημέρες από την αποχώρησή του από τη θέση αυτή και με εννιά μήνες καθυστέρηση, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τελικά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την απόφαση του διορισμού του Δ. Μυλωνά. Στις 21 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, μετά από εισήγηση του επιτρόπου του Ι Τμήματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίζει να δοθούν αναδρομικά οι μισθοί του Δ. Μυλωνά για τη θέση του ως προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου, που κατείχε από τις 27 Φλεβάρη 1992, αναφέροντας βέβαια ότι σταματάει να πληρώνεται ως δάσκαλος. Ο Δ. Μυλωνάς παρέμεινε πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 και επέστρεψε στην οργανική του θέση ως δάσκαλος.

Του ζητάνε τα σπασμένα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επανέρχεται στο θέμα μετά από καταγγελία και ζητάει από τον Δ. Μυλωνά να επιστρέψει το ποσό των 2.134.099 δραχμών που παράνομα εισέπραξε από τις 27 Φλεβάρη 1992 μέχρι τις 31 Γενάρη 1993 ως δάσκαλος, αφού ήταν διορισμένος πρόεδρος στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Ο Δ. Μυλωνάς όμως αρνήθηκε να καταβάλει το χρηματικό αυτό ποσό. Ετσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 8 Δεκέμβρη του 1993 αποφασίζει να καταβληθεί το ποσό από τους εκκαθαριστές Σ. Πέτα για την περίοδο 27 Φλεβάρη - 30 Σεπτέμβρη 1992, ύψους 1.279.349 δραχμών και από τον επόμενο εκκαθαριστή Χρ. Αμπελά για την περίοδο 1 Οκτώβρη 1992 - 31 Γενάρη 1993, ύψους 1.088.610. Και οι τρεις εκπαιδευτικοί έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδικάζεται στις 6 Μάη.

Αποτέλεσμα όμως όλης αυτής της γραφειοκρατικής τρέλας και της αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να διασφαλίσει χρήματα του Δημοσίου και κατ' επέκταση χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, είναι ο Σ. Πέτας να ταλαιπωρείται και οικονομικά, αλλά και ηθικά για να βγάλει το "φίδι από την τρύπα"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ