Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία

Η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και οι εργαζόμενοι άνθρωποι της πατρίδας μας έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και τη δωρεάν παροχή υγείας. Φαίνεται όμως ότι η ανάγκη για τέτοιους αγώνες παρουσιάζεται ξανά επιτακτική. Με τα νομοσχέδια των τελευταίων χρόνων και ειδικότερα με το τελευταίο νομοσχέδιο για την υγεία το ιδεολογικό υπόβαθρο της υγειονομικής πολιτικής είναι πλέον η άποψη ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Οτι η υγεία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, για την οποία πρέπει να πληρώνει - αν δεν είναι σε θέση, τόσο το χειρότερο γι' αυτόν.

Αυτή η πολιτική δε θεωρεί το κράτος υποχρεωμένο να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Αντίθετα, παραδίδει αυτές τις υπηρεσίες στους ιδιώτες για παραγωγή κέρδους.

Με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία επιχειρείται βασικά η αλλαγή του οικονομικού καθεστώτος λειτουργίας των νοσοκομείων, με τη μεταφορά του βάρους της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έτσι απειλούνται με χρεοκοπία και η ιδιωτική ασφάλιση με ανθοφορία. Παράλληλα, καταργείται η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, θεσπίζεται αυταρχικός τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων και υπηρεσιακό φακέλωμα των γιατρών, ελαστικοποιούνται δηλαδή και στους γιατρούς οι εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τις προσταγές της "Λευκής Βίβλου".

Σε ειδικό κεφάλαιο, τέλος, για την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και ειδίκευση των γιατρών προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής για την ειδικότητα, που θα εισηγηθεί μεταξύ άλλων "τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για ειδίκευση ιατρών". Είναι φανερό ότι θα προωθηθούν μέτρα που θέτουν φραγμούς στη λήψη ειδικότητας από όλους τους απόφοιτους της Ιατρικής.

Οι φοιτητές της Ιατρικής, καθώς και τα συλλογικά τους όργανα οφείλουν να ανιχνεύσουν την πολιτική που διακατέχει το νομοσχέδιο και να συνδέσουν τα γενεσιουργά αίτια των δικών τους επιμέρους προβλημάτων, όπως αυτών της απεργίας των γιατρών και της λήψης ειδικότητας, με αυτή την πολιτική. Είναι ολοφάνερο ότι η ιδιωτική υγεία, που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, δε συναντά δυσκολίες στη μείωση του κόστους λειτουργίας, αντιθέτως το επιδιώκει. Πώς;

Με τη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων γιατρών για τη "λάντζα", με μικρότερη αναλογία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς ασθενείς, με χαμηλές επιστημονικές προδιαγραφές περίθαλψης. Εξάλλου, το χαμηλό κόστος που υποστηρίζει ο ιδιωτικός τομέας είναι πλασματικό γιατί δεν κάνει ούτε έρευνα, ούτε εκπαίδευση, ούτε παρέχει πολυδάπανες υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής σε μαζική κλίμακα όπως κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι αιτίες εξάλλου της σημερινής ανεργίας στο ιατρικό δυναμικό δεν είναι άσχετες με τη στασιμότητα ανάπτυξης και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, με την έλλειψη ελέγχου στο ιδιωτικό, τη μη εφαρμογή των κανονισμών προστασίας του ωραρίου λειτουργίας και το όριο συνταξιοδότησης.

Γνωρίζουμε ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται να αντιτάξουμε τη δική μας φωνή. Να προχωρήσουμε αγωνιστικά - ενωτικά - αποφασιστικά μέσα από τους συλλόγους μας. Να συντονίσουμε τη δράση μας με τους ειδικευόμενους και τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και κυρίως να ορθώσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο μαζί με το λαό, που θίγεται πολυποίκιλα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Διεκδικούμε για τα βασικά ζητήματα της υγείας:

- Αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία για όλο το λαό.

- Κεντρικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σύμφωνα με τις πραγματικές επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες του λαού μας.

- Αναβάθμιση, αποκέντρωση του δημόσιου τομέα υγείας, κέντρα υγείας, επαρχιακά νοσοκομεία.

- Ανάπτυξη καινούριων ειδικοτήτων (γενικής ιατρικής, ιατρών εργασίας, κοινωνικής ιατρικής).

- Προκήρυξη άμεσα των 2.500 κενών θέσεων στο ΕΣΥ, των 2.000 στο ΙΚΑ, στα άλλα Ταμεία.

- Ελεγχο στον ιδιωτικό τομέα για τις ανάγκες, προδιαγραφές λειτουργίας. - Διαφάνεια, αξιοκρατικά κριτήρια προσλήψεων.

- Γενναίες αυξήσεις για μισθούς - συντάξεις στο δημόσια και ιδιωτικό τομέα.

Ως αυριανοί λειτουργοί υγείας γνωρίζουμε ότι οι θυσίες του βαριά φορολογούμενου Ελληνα πολίτη για την εισφορά στο ταμείο υγείας του, γίνονται για την ώρα της ανάγκης, για τη στιγμή που μπορεί να κινδυνεύει η ίδια η ζωή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τη χαρατσώνει κανείς. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των προωθούμενων μέτρων είναι ολοφάνερος κυρίως από την πλευρά της υποβάθμισης της υγειονομικής περίθαλψης του λαού. Υποβάθμιση που πάει χέρι χέρι με την υποβάθμιση των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων των αυριανών γιατρών. Υποβάθμιση που είναι ενταγμένη στο γενικότερο μοντέλο ανάπτυξης στην πολιτική του Μάαστριχτ. Εχουμε την πεποίθηση ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην υγεία και αδιέξοδη και αντιλαϊκή είναι. Και γι' αυτό χρειάζεται η ενίσχυση της αντίθετης πρότασης, η προώθηση της δημόσιας δωρεάν υγείας.

Βάσω ΚΑΡΑΜΠΟΪΚΗ

Εκπρόσωπος των ΠΚΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ