Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Οχι" στην επέμβαση

Μεγαλειώδης συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Αλβανίας και καταγγελίας των σχεδίων του ιμπεριαλισμού

Την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία καταδίκασε χτες σε μεγάλη συγκέντρωση ο λαός της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην σταλεί κανένας φαντάρος στη γειτονική χώρα και να αφεθεί ελεύθερος ο λαός τηςνα καθορίσει μόνος το μέλλον του. Στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, μίλησε ο Μ. Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος τόνισε ότι μόνο δεινά θα φέρει στην Αλβανία και σ' όλη τη Βαλκανική η ιμπεριαλιστική επέμβαση σ' αυτή τη χώρα. "Με την πολιτική επιλογή της να στείλει στρατεύματα στην Αλβανία, η κυβέρνηση παίρνει ιστορική ευθύνη απέναντι στο "αύριο" της περιοχής μας. Τίποτα πιο υποκριτικό και ψεύτικο από τα επιχειρήματα που επικαλούνται. Θέλουν να επιβάλουν ένα καθεστώς με τον Μπερίσα ή χωρίς τον Μπερίσα, πιστό στο ΝΑΤΟ, θέλουν ένα προτεκτοράτο, τόνισε ο ομιλητής. Επίσης κάλεσε τους φίλους της ειρήνης να συγκροτήσουν άμεσα Επιτροπές Συμπαράστασης για να συγκεντρωθεί το συντομότερο υλική βοήθεια. "Για να μπορέσει να αντέξει ο λαός στο Νότο, καθώς ζει ουσιαστικά αποκλεισμένος", είπε.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε εκ μέρους Αλβανών μεταναστών που ζούνε στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Γ. "Η Αλβανία ζει τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία της, είπε. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την υποστήριξή σας, είναι για μας σαν να δίνετε την ψυχή και την καρδιά σας. Ο λαός μας δεν αντέχει πια τη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση που επέβαλε το καθεστώς Μπερίσα. Η επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην Αλβανία δεν έχει νόημα, γιατί ο λαός μας μπορεί να λύσει μόνος του τα προβλήματά του", τόνισε ο Αλβανός εργαζόμενος στο χαιρετισμό του.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ. Πολλά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ακούστηκαν και τη στιγμή που περνούσαν οι διαδηλωτές μπροστά από τα προξενεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος εκπρόσωποι φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων, συλλόγων γυναικών, παραρτημάτων Ειρήνης από όλες τις συνοικίες, αντιπροσωπείες από το ΕΚΘ, από πολλά σωματεία κλπ. Επίσης πήρε μέρος αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Οργάνωσης, Θεοδ. Κωνσταντινίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ