Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Τάγμα ασφαλείας" του ιμπεριαλισμού

Αποκαλυπτικός ήταν χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή με όσα είπε, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα

Τάγματα ασφαλείας του ιμπεριαλισμού, εναντίον του αλβανικού λαού, χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την αποστολή εκστρατευτικού σώματος - στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας - στη γειτονική χώρα, σχολιάζοντας χτες στη Βουλή την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε σχετική επίκαιρη ερώτησή της. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι "η Αλβανία αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από πείνα, κινδυνεύει από αναρχία, κινδυνεύει από έλλειψη δημοκρατίας και ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται, από πλευράς των χωρών, οι οποίες είναι πιο ανεπτυγμένες, μια συμπαράσταση για να ξεπεράσει όλα αυτά τα φαινόμενα".Αναφερόμενος ειδικότερα ως προς το θέμα της αποστολής του εκστρατευτικού σώματος, είπε πως πρόκειται για "διεθνή συμβουλευτική αποστολή" και συμπλήρωσε ότι "η αποστολή αυτή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας στην Αλβανία". Στη συνέχεια, αντιφάσκοντας με τον εαυτό του, υποστήριξε πως αποστολή του εκστρατευτικού σώματος είναι "η διευκόλυνση της διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και η ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων", που πρόκειται να πάνε στην Αλβανία. Μ' αυτό το επιχείρημα, δικαιολόγησε τη συμμετοχή της χώρας μας,προσθέτοντας ότι στέλνουμε φαντάρους στη γείτονα χώρα, "λαμβανομένων υπόψιν και των στενών δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία".

Οι ωραίες ταμπέλες και η πραγματικότητα

"Για πρώτη φορά - είπε στην παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού - ακούω τον όρο "συμβουλευτική δύναμη". Υπάρχει πολύ μεγάλη ευρηματικότητα, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, να βάζουν πολύ ωραίες ταμπέλες σε δραστηριότητες, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, ισοδυναμούν με μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά εγκλήματα σε βάρος λαών. Ο 19ος και 20ός αιώνας είναι γεμάτοι από τέτοια παραδείγματα, όπου, χάριν της δημοκρατίας, της τάξης και της ελευθερίας, ολόκληροι λαοί υπέστησαν ξένες επεμβάσεις και φοβερούς διωγμούς.

Θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα πολύ συγκεκριμένα: Γίνεται μια πολυεθνική δύναμη και συμμετέχει και η Ελλάδα, που, σημειώνουμε, είναι όμορη χώρα. Και πάει να αποκαταστήσει την "τάξη" και τη "σταθερότητα" στην Αλβανία. Από ποιον κινδυνεύει η σταθερότητα και η ομαλότητα στην Αλβανία;

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η πολυεθνική δύναμη - που συνένοχος είναι και η Ελλάδα - πάει να στηρίξει τον Μπερίσα, αντικειμενικά. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ή τι λέει, η κυβέρνηση θα στηρίξει κανονικά τον Μπερίσα και την κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης", όπως την ονόμασε, που αποδείχτηκε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συμφιλίωσης με τον Μπερίσα και διέψευσε τις ελπίδες που καλλιέργησε απέναντί της στον αλβανικό λαό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχει μια ισχυρή, μαζική, κοινωνική και πολιτική βάση στην Αλβανία".

Αντισυνταγματική ενέργεια

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή της χώρας μας στην εκστρατευτική δύναμη, τόνισε: "Εγκαλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

Πρώτον: Γιατί αντικειμενικά συμμετέχει σε μια δύναμη, η οποία θα στραφεί εναντίον του αλβανικού λαού, με πρόσχημα τη βοήθεια, θα μοιράσουν τα τρόφιμα και θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν το λαό με τα τρόφιμα, θα στηρίξουν το καθεστώς Μπερίσα, με ή χωρίς Μπερίσα δεν έχει σημασία. Εμείς αμφιβάλλουμε και αν θα γίνουν οι εκλογές τον Ιούνη, και πώς θα γίνουν, και κάτω από ποιο καθεστώς.

Δεύτερον: Θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, πια, για τα καλά έχει μπει σ' αυτήν τη λογική. Στέλνουμε τάγματα ασφαλείας εναντίον των λαών, όταν οι λαοί αυτοί παρεμβαίνουν στις εξελίξεις που δε συμφέρουν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Θεωρούμε και αντισυνταγματική αυτή την ενέργεια. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε, είτε μόνιμους, είτε κληρωτούς να πάρουν μέρος σ' αυτήν τη δύναμη. Το Σύνταγμα - τουλάχιστον αυτό που έχουμε σήμερα - μιλάει με σαφήνεια για την ευθύνη που έχουν οι μόνιμοι και κληρωτοί για την άμυνα της Ελλάδας. Δεν κινδυνεύει η άμυνα της Ελλάδας και δεν προστατεύεται η άμυνά της με ένα εκστρατευτικό - επιθετικό σώμα στην Αλβανία.

Θεωρούμε ότι αναλαμβάνετε μεγάλη ευθύνη, αν ένας Ελληνας φαντάρος - κληρωτός, μόνιμος ή εθελοντής - σκοτωθεί στην Αλβανία. Δεν μπορεί να χυθεί αίμα ελληνικό για σχέδια είτε των ΗΠΑ, είτε της Γερμανίας, και, μάλιστα, σε βάρος του ελληνικού λαού. Αλλη αναβάθμιση έχει ανάγκη η Ελλάδα και όχι αναβάθμιση στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ