Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Απολύσεις και αποχαρακτηρισμοί δεσμευμένων χώρων

Στο δρόμο 250 εργαζόμενοι. Χάνονται οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι: αποδεσμεύτηκαν ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος της πόλης και ένα οικόπεδο που προοριζόταν για ανέγερση Κέντρου Υγείας ή Ιατρείων του ΙΚΑ

Πακέτο αποχαρακτηρισμών 25 (!) οικοπέδων, που ήταν δεσμευμένα από προηγούμενες δημοτικές αρχές για να εξυπηρετήσουν ανάγκες της υποβαθμισμένης πόλης, προσπάθησε να επιβάλει η διοίκηση του Δήμου Νίκαιας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Κατάφερε να περάσει μόνο δύο τελικά και όπως ο δήμαρχος Β. Τράπαλης άφησε εμμέσως να εννοηθεί, επιφυλάσσεται για το μέλλον περί της τύχης των υπολοίπων.

Αντίθετα, η παραμικρή επιφύλαξη δε φαίνεται να υπήρξε για την τύχη 250 περίπου εργαζομένων του δήμου, που βρέθηκαν χτες στο δρόμο. Πραγματικός κεραυνός ήταν οι απολύσεις του συνόλου των εκτάκτων υπαλλήλων, που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά την επομένη το μεσημέρι, από τη διευθύντρια του δήμου Μ. Λουκογιαννάκη.Κι αυτά χωρίς να έχει υπάρξει ως τότε ούτε ενημέρωση, αλλά ούτε νύξη για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, όχι μόνο στους Συλλόγους των εργαζομένων, αλλά ούτε καν στους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας.

"Παρότι μέχρι τις 3 το πρωί είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε χτες η πρώην δήμαρχος Β. Νικολαϊδου,η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος απαξίωσαν να ενημερώσουν τους συμβούλους για τις απολύσεις που είχαν εν κρυπτώ αποφασίσει. Οπως ακριβώς ποτέ δε μας είχαν ενημερώσει και για τις προσλήψεις που γίνονταν στο δήμο. Προτίμησαν να ανακοινώσουν χτες σε δόσεις τις απολύσεις - ξεκίνησαν το πρωί από το συνεργείο των κήπων - για να φτάσουν το μεσημέρι να πετάξουν στο δρόμο το σύνολο των εκτάκτων υπαλλήλων".

"Οπως οι προσλήψεις με το καθεστώς των εκτάκτων, συνέχισε η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", έτσι τώρα και οι απολύσεις είναι παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής. Δε λύνεται με τέτοιες μεθόδους το πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, κατοχυρώνεται η ομηρία των εργαζομένων. Δεν αποκλείεται να επαναπροσληφθούν κάποιοι το επόμενο διάστημα ή να αντικατασταθούν με νέους "ομήρους". Φαίνεται ότι στο Δήμο της Νίκαιας ήδη εφαρμόζονται οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί μερικής απασχόλησης και ευέλικτων σχέσεων εργασίας".

Ο σύλλογος των εργαζομένων θα συγκαλέσει εντός των ημερών έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα των απολύσεων, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών Στ. Βάμβουκας κατήγγειλε χτες ότι "ο σύλλογος δε ρωτήθηκε, όπως δεν είχε ρωτηθεί και για τις προσλήψεις. Αντιμετωπίσαμε τους έκτακτους ως εργαζόμενους, άσχετα αν η νέα δημοτική αρχή άρχισε να κάνει προσλήψεις από τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Βάλαμε τα παιδιά στο σύλλογο για να πληρώνονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Να δικαιούνται τις παροχές σε είδος - γάλα - που τους τελευταίους μήνες δεν παίρνουμε. Να παίρνουν αναδρομικά - που όμως τους χρωστάει παράνομα η διοίκηση του δήμου, 16 εκατομμύρια συνολικά...".

Παράλληλα, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου από χτες αποτελεί παρελθόν η ελπίδα επαναλειτουργίας του θερινού κινηματογράφου ΑΣΤΥ, μοναδικού θερινού σινεμά στη Νίκαια, ο οποίος είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με στόχο να απαλλοτριωθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του, ανοίγοντας το δρόμο στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου για την κατεδάφισή του (;). Αποχαρακτήρισε επίσης ένα οικόπεδο στη Νεάπολη, το οποίο προοριζόταν για ανέγερση Κέντρου Υγείας ή ιατρείων του ΙΚΑ, όπως πρότεινε η "Δημοκρατική Ενότητα", η οποία καταψήφισε τους αποχαρακτηρισμούς, προκαλώντας τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει τις απαλλοτριώσεις, που δεν ξεπερνούν όπως η πλειοψηφία παραδέχτηκε το 1,5 δισ. στο σύνολό τους, αποδίδοντας τους χώρους στους δημότες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ