Εκδήλωση για τη συμφωνία "Σένγκεν" στη Θεσσαλονίκη
Είναι πλέον ώρα να αναπτυχθεί κίνημα αντίστασης, ώστε να αποτραπεί η επικύρωση και εφαρμογή της Συνθήκης του "Σέγκεν", που βάζει βόμβα στα θεμέλια των δημοκρατικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα, που αποτελεί προάγγελο ακόμη χειρότερων ημερών, νομιμοποιεί το φακέλωμα και καλλιεργεί το ρατσισμό.
Αυτό το μήνυμα αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας Θεσσαλονίκης, που έγινε χτες το μεσημέρι στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών. Στην εκδήλωση μίλησαν ο γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Κράτης Κυριαζής,ο λέκτορας του Οικονομικού κ. Μάρδας,η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάγου,και συνέβαλαν με παρεμβάσεις τους ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου κ. Παρασκευόπουλος και δεκάδες φοιτητές.
"Τα όνειρα και οι αγώνες μας δε χωράνε στους φακέλους τους". Αυτή ήταν η απάντηση των φοιτητών στα όσα προβλέπονται μέσα από τις διατάξεις της Συνθήκης που προωθείται για επικύρωση και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος που ανοίγει το δρόμο προς το νόμιμο φακέλωμα όλων των πολιτών.
Στη σύντομη αναφορά του σχετικά με το τι επιφυλάσσει η Συνθήκη του "Σέγκεν", η φιλοσοφία και η πρακτική της οποίας πιθανά θα ενταχθούν στην αναθεωρημένη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Κ. Κυριαζής είπε: "Επιφυλάσσει το ατομικό φακέλωμα του καθενός από τη δουλιά που κάνει, τη συνδικαλιστική του δράση μέχρι και την ερωτική του ζωή. Τη μετακίνηση των πολιτών μαζί με το φάκελό τους. Την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Τέλος, έναν ανεξέλεγκτο αυταρχισμό, αφού κανείς δεν ελέγχει τη συμφωνία του "Σέγκεν". Και αυτοί οι αυταρχικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να μας κάνουν να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Οσοι ενδιαφέρονται γι' αυτό πρέπει να κάνουν κάτι από σήμερα. Να βρεθούμε μπροστάρηδες στους αγώνες για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επικύρωση και εφαρμογή της Συνθήκης που καταπατά βάναυσα κάθε ατομική ελευθερία, για να ανατρέψουμε αυτό το αυταρχικό σύστημα και σε ολόκληρη την ΕΕ".
Ως θεσμοθετημένο παρακράτος χαρακτήρισε τα όσα προβλέπονται από τη Συνθήκη, η Κ. Μάγου και σημείωσε πως στοχεύουν στη δημιουργία επιπρόσθετων μηχανισμών καταστολής του εργατικού και λαϊκού κίνημα.
Από τη μεριά του ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως η "Σέγκεν" μπορεί να φτάσει να είναι μια συνθήκη που θα φακελώνει τον ταξικό αντίπαλο. Είναι ένα κατασταλτικό σύστημα που θα μπορεί να ρυθμίζει την πολιτική ζωή και την κοινωνική πραγματικότητα.