Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν υπάρχουν φάρμακα "φονιάδες"

Ολα τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες. Το τεστ ευαισθησίας δεν είναι εγγύηση. Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο θόρυβος είναι αδικαιολόγητος

Ούτε το χημειοθεραπευτικό "Σεπτρίν" και βεβαίως ούτε ο γιατρός που το χορήγησε στην 21χρονη Ελ. Νικολοπούλου ευθύνονται για το θάνατο της κοπέλας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι γιατροί και τονίζουν ότι πρόκειται για φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που έχει, όπως πολλά άλλα, σπάνιες αλλά επιστημονικά παραδεκτές παρενέργειες. Πάντως ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης ζήτησε χτες στοιχεία από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ σημείωσε ότι θανατηφόρες αντιδράσεις είναι δυνατόν να προκληθούν από πολλά φάρμακα.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν φάρμακα "φονιάδες", αλλά ούτε φάρμακα ακίνδυνα. Επισημαίνει ότι το πιο πρακτικό μέτρο πρόληψης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η αποφυγή κατά το δυνατό χορήγησης φαρμάκων με αυξημένες αλλεργιογόνους ιδιότητες σε αλλεργικά άτομα, χωρίς αυτό να αποτελεί εγγύηση. Τα γνωστά τεστ ευαισθησίας αποτελούν επίσης πολύ περιορισμένη εγγύηση.

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Ι. Αναγνωστάκη η ανησυχία που έχει προξενηθεί είναι αδικαιολόγητη, καθώς η περίπτωση αλλεργικού σοκ είναι μια από τις σπάνιες αιτίες θανάτου. Στην ερώτηση, αν έπρεπε να γίνει τεστ ευαισθησίας πριν τη χορήγηση του φαρμάκου, απάντησε ότι το τεστ δεν απαντά 100% αν ο οργανισμός είναι αλλεργικός σε κάποια ουσία. Πρέπει να έρθει ο οργανισμός σε επαφή με την ουσία. Για το θέμα, ο Π. Πολλάκης,εντατικολόγος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, είπε ότι δε γίνεται τεστ ευαισθησίας, παρά μόνο αν πρόκειται για χορήγηση πενικιλίνης ή σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Χ. Ζαχαρόγιαννης αποδίδει το θόρυβο που προκλήθηκε σε "οικονομικό πόλεμο που χρησιμοποιεί χτυπήματα κάτω από τη μέση", οι συνέπειες του οποίου θίγουν τη δημόσια υγεία, τους ασθενείς, τους γιατρούς και την ιατρική γενικότερα. "Η σύγχρονη ιατρική - τονίζει - αποδέχεται το "Σεπτρίν" ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο. Εχει βοηθήσει να καταπολεμηθούν σοβαρές λοιμώξεις, παρασιτώσεις και θεωρείται αναντικατάστατο. Αν αποσυρθεί θα αντικατασταθεί από φάρμακα ακριβότερα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και με πλήθος άλλων παρενεργειών". Σημειώνει ότι όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, γι' αυτό πρέπει να χορηγούνται κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του γιατρού και μόνο από φαρμακοποιό. Κατά το διάστημα της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το γιατρό του και να του αναφέρει οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή του και διαταράσσει τη φυσιολογία του.

Τέλος, επιρρίπτει ευθύνες στα ΜΜΕ που "πρέπει να αρκούνται στην παρουσίαση της είδησης και να μην επεκτείνουν την παρέμβασή τους σε λεπτά σημεία της ιατρικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ