ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-
Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η πρωτεύουσα της χώρας σείστηκε από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ζητούσαν την οριστική ανάκληση του σχεδίου της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μισθοφορικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στην Μπουγκενβίλ και την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού σερ Τζούλιους Τσαν, ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Σινγκιρόκ, που παύτηκε τη Δευτέρα από τον Τσαν. Η οργισμένη αντίδραση του λαού ανάγκασε τον Τσαν να αναβάλει προσωρινά (για δύο βδομάδες που θα διαρκέσει η έρευνα) τη χρήση και τη δράση των μισθοφόρων και να παραπέμψει τη διερεύνηση των κατηγοριών για χρηματισμό στη δικαιοσύνη.
Στη χτεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας, που έγινε έξω από τους στρατώνες του Πορτ Μόρεσμπι, πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες. Από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τραυματίστηκαν πέντε στρατιώτες από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να εμποδίσει τους συγκεντρωμένους να κατευθυνθούν προς το Κοινοβούλιο. Ολόκληρη η πρωτεύουσα είχε νεκρώσει, αφού σχολεία, κολέγια, τράπεζες και μαγαζιά έκλεισαν. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το αποκορύφωμα της κρίσης μεταξύ στρατού και κυβέρνησης, που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα και κλιμακώνεται ραγδαία. Η κρίση πρωτοεκδηλώθηκε όταν ο Σινγκιρόκ έθεσε το στράτευμα σε ετοιμότητα να αναλάβει δράση, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει τους μισθοφόρους και κάλεσε όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να μη συνεργάζονται μαζί τους. Επίσης, ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού για διαφθορά και χρηματισμό, εξαιτίας του τρίμηνου συμβολαίου 27 εκατ. δολαρίων που θα πληρωθούν οι 3.200 μισθοφόροι. Ο σερ Τσαν, για να καταπνίξει την ανταρσία, απέπεμψε τον Σινγκιρόκ και τον αντικατέστησε και απαίτησε την απελευθέρωση των 43 μισθοφόρων που κρατούνταν ως όμηροι μετά από εντολή του Σινγκιρόκ. Το στράτευμα μέχρι στιγμής αρνείται να υπακούσει στις εντολές του Τσαν, να απελευθερώσει τους στρατιώτες και να αναγνωρίσει το νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
Οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η κρίση ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, χώρα που έχει αμυντική συνεργασία με την Παπούα Νέα Γουινέα, να στείλει εσπευσμένα διαμεσολαβητές για να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση. Η αντιπροσωπεία των διαμεσολαβητών συναντήθηκε σήμερα με τον σερ Τσαν. Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, πολλά κράτη του Ειρηνικού και η Διεθνής Αμνηστία έχουν καταδικάσει τη χρήση μισθοφόρων σ' αυτή την περιοχή του κόσμου. Οι αυτονομιστές αντάρτες παλεύουν από το 1988 για την ανεξαρτησία τους και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000 έχουν σκοτωθεί στις διαμάχες, ενώ χιλιάδες έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και ασθένειες, εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού της μικροσκοπικής νήσου.